Hlavní obsah

ČSSD spekuluje o nových ministrech, vymazala Schwarzenberga

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nová vláda ještě není dohodnuta a v kuloárech se již hovoří o možných jménech ministrů. Vzhledem k tomu, že členové vlády by měli být nestraníci, spekuluje se o lidech z byznysu nebo z diplomacie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Nejvíce jmen přitom vypouští ČSSD, která se za to ve středu stala terčem kritiky premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka. Ten také odmítl jména kandidátů na premiéra, o kterých se spekuluje. [celá zpráva]

Lidé z ČSSD hovoří především o Janu Kohoutovi jako o novém ministrovi zahraničních věcí. Toho současného, Karla Schwarzenberga, který je nestraníkem, přitom ve středu rezolutně odmítl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Kohout je přitom Schwarzenbergovým náměstkem.

"Neříkám ani ano, ani ne. Je to jméno, které má velkou váhu,“ komentoval ve středu informaci o Kohoutovi místopředseda ČSSD Milan Urban.

O Kohoutovi ČSSD uvažovala už před čtyřmi lety, když se hledal nástupce premiéra Stanislava Grosse. Kohout zastupoval ČR v EU, pak zakotvil jako náměstek ministrů zahraničí.

Samé spekulace

V případě premiérského postu z Lidového domu zaznívá i jméno šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny. Ten ve středu uvedl, že jej dosud nikdo přímo neoslovil.

"Neberu to vážně, nemyslím, že bych byl premiérem, a je mi to líto. Jsem polichocen, že mě Jiří Paroubek zmínil, ale nikdo z těch rozhodujících hráčů mě zatím osobně nekontaktoval,“ řekl ČTK s tím, že by na nabídku kývl. Spekuluje se i o šéfovi ČSA Radomíru Lašákovi.

V souvislosti s úřednickou vládou se objevilo i jméno exministra financí ČSSD v Zemanově vládě Pavla Mertlíka, který je nyní ekonomem Raiffeisenbank. "Jsou to jména, která padají,“ řekl k tomu Urban.

Jak si ale Právu pod podmínkou anonymity postěžoval jeden z členů širšího vedení ČSSD, jména nových ministrů nebyla zatím vnitrostranicky dohodnuta: "To je věc úzkého vedení, nikdo to s námi neprobíral. Samozřejmě jsem nějaká jména zaslechl.“

ČSSD tím, že vypouští jména kandidátů do vlády na veřejnost, rozčílila premiéra Mirka Topolánka (ODS). "Pokládám za naprosto neodpovědné veřejně vršit další požadavky, mluvit o konkrétních jménech a zvyšovat už tak dost velké politické napětí,“ řekl na adresu ČSSD.

Topolánek také ve středu odmítl všechny spekulace o jménu budoucího premiéra. "Pokud vůbec překlenovací vláda vznikne, žádné jméno ve středu zmiňované nepřipadá v úvahu,“ sdělil Právu.

Paroubek pak v reakci tvrdil, že zatím o žádných jménech nemluvil. Řekl, že by vláda měla být složena výhradně z nestraníků. Pro politické strany by tak bylo řešením, v případě že nominují svého člena, že budoucí ministr členství před vstupem do kabinetu ukončí.

Zelení chtějí volit své ministry

Předsednictvo Strany zelených si ve středu v noci vyhradilo právo souhlasu se jmenováním ministrů do resortů, za které strana dosud nese odpovědnost. Šéf zelených Martin Bursík řekl, že není realistické, aby obsadili všechny čtyři resorty: “Zelení ale podporují, aby ve vládě zůstali ministři Karel Schwarzenberg a Michael Kocáb."

Schwarzenberg k tomu uvedl: "Rád bych pokračoval ve své práci, ale nebude-li vůle, nedá se nic dělat."

Reklama

Související články

Topolánkovi se bouří vlastní poslanci

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek se dostává do čím dál většího tlaku. Bojuje nejen s opozicí a prezidentem, ale také s lidmi ve vlastní straně. To se naplno...

Výběr článků

Načítám