Hlavní obsah

ČSSD se Melčáka bála zbytečně, udeřit chtěl Raninec

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, svj, jov, dan

Sociální demokraté s ohledem na riziko nové právní bitvy před Ústavním soudem nepodpořili hlasování o rozpuštění Sněmovny. Obávali se, že bude podána další stížnost Ústavnímu soudu. Poslanec Miloš Melčák, který podal stížnost poprvé, svůj krok opakovat nechtěl, připraven ji podat byl naopak Juraj Raninec. Poslanec to sdělil po skončení schůze České televizi.

Článek

Schůze, na níž měli poslanci jednat o svém rozpuštění, však nakonec vůbec nezačala. Poslanci totiž neschválili ani její program.

Melčák ještě před jejím zahájením řekl: „Nechci oddalovat předčasné volby, neboť okamžitá ochota rozhodujících politických stran narychlo se zbavit mandátů svědčí o tom, že dnešní Sněmovna není schopna zemi nic dát,“ řekl Právu Melčák.

Dodal, že se rozhodl ústavní stížnost nepodat po důkladném prostudování odůvodnění nálezu Ústavního soudu ze čtvrtka minulého týdne. „Ten mám za historický a průlomový - za projev fungování systému a bariéru politické moci. Změnu Ústavy mám za uspěchanou a stejně účelovou, podobně jako zrušený ústavní zákon. Trpí retroaktivitou, ale zřejmě nemá již jiné podstatné vady,“ podotkl Melčák.

Předčasné volby by podle něj „vystavily účet těm, kteří demonstrovali neúctu k ústavnímu pořádku“.

Sociální demokraté však v úterý dopoledne dramaticky změnili své stanovisko, když oznámili, že nepodpoří hlasování o rozpuštění Sněmovny. Informoval o tom předseda strany Jiří Paroubek po jednání poslaneckého klubu ČSSD. [celá zpráva]

Strana údajně viděla rozpuštění Sněmovny jako příliš rizikové a rozhodla se usilovat o volby v řádném termínu. ČSSD zastavila i předvolební kampaň.

„Stanoviska velké většiny ústavních právních expertů považují současný postup Sněmovny k předčasným volbám za ústavně konformní. Přesto nemohou vyloučit možnost, že případné stížnosti některého z poslanců proti tomuto postupu může být Ústavním soudem vyhověno. Zneplatnění rozpuštění Sněmovny, nebo dokonce zrušení a anulování již proběhlých voleb, je pro ČSSD nepřijatelná,“ uvedl na vysvětlenou Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám