Hlavní obsah

ČSSD se chce zbavit politiků obviněných v dotační kauze

Právo, ČTK, kab, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Politici sociální demokracie, kterých se týká vyšetřování policie kvůli dotačním podvodům v ROP Severozápad, by měli odejít z funkcí i z ČSSD. Vyzývá k tomu předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka i regionální vedení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Mezi obviněnými jsou bývalá ústecká hejtmanka a nynější šéfka soc. dem. v Chomutově Jana Vaňhová, bývalý ústecký krajský předseda ČSSD Arno Fišera, současný předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák a Petr Horký (všichni ČSSD).

„Lidé, kteří jsou trestně stíhaní, by neměli zastávat veřejné funkce. Až se situace vyjasní, určitě o tom budu s našimi regionálními funkcionáři mluvit,“ napsal Právu Sobotka. „Tato kauza se týká věcí sedm až osm let starých, týká se poměrů, které tehdy panovaly v Ústeckém a Karlovarském kraji, v ROP Severozápad, netýká se to nijak mandátu mé vlády,“ uvedl.

„Není to něco, co bychom měli řešit z pohledu vedení sociální demokracie. ČSSD zaplatila za to, že tam po roce spolupracovala s ODS. Teď se ukazuje, že to byla velká politická chyba,“ dodal Sobotka. Kauzu nepokládá za problém ČSSD, ale konkrétních lidí, o jejichž vině či nevině musí rozhodnout soud.

Foto: Libor Zavoral, Právo

Jana Vaňhová

Šéf ústecké krajské ČSSD Miroslav Andrt chce, aby Vaňhová a Fišera pozastavili členství v ČSSD. Situací se bude zabývat krajská konference ČSSD v sobotu. „Pokud jim bylo sděleno obvinění z úmyslného trestného činu, což naplňuje dikci stanov, tak myslím, že v zájmu zachování dobrého fungování krajské organizace by to (pozastavení členství) bylo vhodné,“ řekl Andrt.

Starosta nechce odejít

Stejný názor má i ústecký poslanec a náměstek hejtmana Jaroslav Foldyna. „Buď si pozastaví členství sami, nebo by se k tomu měl vyjádřit orgán, který je nominoval. Máme ve stanovách, že lidem obviněným z trestného činu lze pozastavit členství,“ uvedl.

Vaňhovou i Fišeru, kteří patřili mezi nejvlivnější členy ústecké ČSSD, na jednání výkonného výboru Andrt pozve. Fišera byl v letech 2011 a 2012 krajským předsedou, nyní je řadovým členem. Vaňhová je kromě šéfky chomutovské ČSSD i členkou ústředního výkonného výboru strany.

Foto: archiv, Právo

Arno Fišera

Případem se bude zabývat i ČSSD v Karlovarském kraji. Na jednání zřejmě padne i návrh, aby obvinění politici z čela krajské organizace odešli. „Osobně neočekávám teď hned razantní řešení. Nechtěla bych, aby se někomu ublížilo, ale zároveň základem je suverénní a čistá soc. dem. a máme dostatečné množství osobností, které mohou fungovat,“ řekla členka krajského výboru a poslankyně Markéta Wernerová.

Navrátil řekl, že z čela Chebu neodejde. „Obvinění nesouvisí s mojí činností starosty, ale s činností ROP Severozápad z doby před osmi až pěti lety,“ uvedl.

„Cítím se naprosto nevinný. A tím, že jsme program rozběhli k naprosté spokojenosti Evropské komise, jsem snad dokazoval, že s žádnou takovou činností nic společného nemám,“ řekl.

Babiš: Sobotka nese odpovědnost

Podle ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše nese Sobotka za chování svých spolustraníků v kauze odpovědnost, protože byl v té době místopředsedou strany.

„Po kolika letech podle pana premiéra ztrácí strana odpovědnost za takto závažné korupční chování svých členů?“ otázal se Babiš. Policie přitom prověřuje, zda při udělení dotace farmě Čapí hnízdo, kterou Babiš vlastní, nedošlo také k dotačnímu podvodu.

Vicepremiér pro vědu a výzkum a předseda lidovců Pavel Bělobrádek byl zdrženlivější. Podle něj je to vnitřní záležitost ČSSD.

„A především záleží na policii, státním zastupitelství, případně soudu, aby vše řádně a nestranně vyšetřily,“ podotkl.

Opoziční lídři označili Sobotkovo vyjádření za alibismus. „Nikdo z nás si nemyslí, že za to snad pan předseda Sobotka nese nějakou přímou vinu, ale on je dlouholetým prvním místopředsedou a předsedou té strany. Teď, když říká, že jeho se to vlastně netýká a je to minulost, tak mi to přijde jako nestatečný alibismus,“ řekl Novinkám šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobný názor má i předseda ODS Petr Fiala. „Vyjádření premiéra Sobotky je nepřijatelný alibismus. Za nic nikdo z ČSSD nemůže, chybou byla prý jen spolupráce s ODS. Tomu snad nemůže věřit ani on sám,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám