Hlavní obsah

ČSSD rozjíždí hru o nového šéfa Senátu, navrhuje Pitharta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Minutu po uzavření volebních místností vypukly spekulace, kdo se stane novým šéfem Senátu a kdo obsadí křesla jeho místopředsedů. Tyto představitele musí horní komora zvolit po svém ustavujícím zasedání v novém složení.

Článek

Bude předsedou opět Přemysl Sobotka z ODS? Jeho senátní frakce zůstává s 35 členy i po zdrcujícím neúspěchu nejsilnější. Nebo se do křesla vrátí lidovec Petr Pithart, který tuto funkci již dvakrát vykonával a mohl by být kompromisním kandidátem ČSSD s 29 mandáty, KDU-ČSL (7), možná i tří komunistů a nejméně dvou dalších, nezávislých senátorů? Tyto počty by již daly dohromady potřebnou 41člennou většinu.

„Po takovém debaklu ODS by zřejmě asi mělo dojít k výměně trička ve vedení Senátu. Určitě by bylo příjemné, kdyby to byl soc. dem., ale z hlediska postojů lidovců by to asi bylo nereálné v tuto chvíli. Budeme usilovat o změnu a uvidíme, jak se to našim zástupcům v Senátu podaří,“ řekl v neděli Právu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a ke jménu Pithart dodal: „Je to určitě jedna z možností, ale určitě se tam najdou i jiní, třeba pan senátor Jílek nebo další.“ 

Rath: je to logické

"Je logické, že na pozici předsedy Senátu by asi mělo dojít k nějaké změně," uvedl v ČT v neděli poslanec ČSSD David Rath v narážce na to, že se v Senátu po volbách změnila třetina členů. Konstatoval, že kandidatura Pitharta je jednou z možných variant. "V tuto chvíli to není nějaké naše jasné rozhodnutí, nějaká naše nominace," řekl Rath s tím, že sociální demokraté budou ještě vyjednávat s dalšími stranami. Jednoznačně však odmítají, že by čele Senátu nadále byl Sobotka.

Rath však nevyloučil ani to, že budou sociální demokraté nominovat vlastního kandidáta. "My v tuto chvíli nemáme dost hlasů, abychom ho mohli sami zvolit," konstatoval.

Místopředseda ODS a končící středočeský hejtman Petr Bendl si myslí, že by Sobotka měl v čele Senátu zůstat. "Já věřím tomu, že Přemek Sobotka předsednické křeslo v Senátu obhájí," podotkl.

Sobotka je připraven znovu se ucházet o nejvyšší senátní funkci. „Pokusím se být znovu předsedou, abych deklaroval, že nás je tam pětatřicet a nikoliv pět. Pokud mne klub nominuje, tak do toho střetu půjdu. Myslím si, že Senát nemá ve mne člověka, který by ho posunoval dolů, naopak má více preferencí než Poslanecká sněmovna. Tak špatně jsem nepracoval,“ řekl v sobotu na dotaz Práva.

I v Lidovém domě padala hned po volbách jména: Pithart nebo nově zvolený senátor Jiří Dienstbier (za ČSSD)? Podle nich se jeví prvně jmenovaný, neboť se domnívají, že bylo snadnější pro něj získat podporu napříč politickým spektrem.

Předsedkyně senátorů soc. dem. Alena Gajdůšková osobně považuje Pitharta za velmi přijatelného kandidáta, ale nechce zatím předjímat stanovisko klubu a zdůraznila, že jednání mezi frakcemi je teprve čekají. "Nechci spekulovat. Klub ODS pořád zůstal nejsilnějším a od toho se budou odvíjet jednání. Osobně si myslím, že bychom se měli chovat korektně a respektovat poměrné zastoupení. ODS takto postupovala a my bychom měli postupovat podobně,“ uvedla včera pro Právo.

Pithart nezvedal telefon a ani nereagoval ani na SMS.

Jílek odmítá hlasy komunistů

Předseda lidoveckého senátorského klubu Adolf Jílek považuje tuto otázku za předčasnou, neboť ještě nedošlo k žádnému vyjednávání. Ale má už nyní jasno, že nestojí o podporu komunistů.

„Ti za prvé nikdy Petra Pitharta nevolili ani na post místopředsedy komory. Pak naši voliči už dávno řekli, že s komunisty nechtějí mít nic společného, a pokud by chtěl někdo něco takového zvednout, tak já jdu od toho. Mít předsedu Senátu s podporou komunistů, to ani náhodou,“ řekl na dotaz Práva šéf klubu. Je přesvědčen, že stejného názoru je i sám Pithart.

„Osobně bych Petra Pitharta podpořila, ale mohu mluvit jen za sebe,“ přiznala na dotaz Práva předsedkyně KOD Soňa Paukrtová. Nedokáže odhadnout, jak se zachovají ostatní z klubu s odkazem, že například Jaromír Štětina by byl zásadně proti, pokud by měl získat Pithart post díky hlasům komunistů. „Jednání teprve budou probíhat,“ řekla.

Předseda Senátu je druhým nejvyšším ústavním činitelem po prezidentovi. Volí se vždy po dvou letech, jakmile se třetina Senátu obmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám