Hlavní obsah

ČSSD navrhla Svobodovi za náměstka Baštu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dlouhý spor o prvního náměstka ministra zahraničí skončil. Na jeho obsazení člověkem nominovaným soc. dem. trvali jako na podmínce podpory Paroubkovy vlády poslanci Jan Kavan a Vladimír Laštůvka (oba ČSSD). Bude jím bývalý ministr bez portfeje Zemanovy vlády a současný velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta.

Článek

Po dohodě mezi premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem Cyrilem Svobodou, že to skutečně bude muž za ČSSD, v pátek soc. dem. vyslovila i jméno kandidáta.

Mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková Právu řekla: "Na odpoledním rozšířeném jednání grémia soc. dem. za účasti ministrů za ČSSD se rozhodlo, že soc. dem. bude jako prvního náměstka ministra zahraničí navrhovat Cyrilu Svobodovi Jaroslava Baštu."

Na jednání se podle Orgoníkové z ministrů ČSSD omluvila pouze šéfka resortu školství Petra Buzková.

Akce Čisté ruce

Do působnosti Bašty v Zemanově vládě patřila především oblast zpravodajských služeb a byl garantem protikorupční akce Čisté ruce. Právě její slabé výsledky byly jedním z důvodů, proč Bašta musel v březnu 2000 Zemanův vládní tým předčasně opustit. V září téhož roku se vzdal poslaneckého mandátu a přijal nabídku stát se velvyslancem v Moskvě.

Ještě ve Sněmovně musel Bašta čelit podezření, že jako člen vlády zneužíval pravomoci v souvislosti se získáváním informací o privatizaci některých podniků. Stíhání však zastavila Sněmovna, když v červenci 2000 nevyhověla žádosti vyšetřovatele, aby Baštu zbavila poslanecké imunity.

S ČSSD Bašta začal spolupracovat v roce 1993, členem strany se stal o rok později. Před tím byl od prosince 1990 náměstkem ředitele tajné služby, v září 1991 se stal předsedou komise ministerstva vnitra zabývající se lustracemi. V letech 1993 až 1996 podnikal (stavební a projekční činnost).

V roce 1996 byl zvolen do Sněmovny, kde mimo jiné vedl komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS). Ve volbách v roce 1998 byl znovuzvolen a stal se členem bezpečnostního výboru.

Bašta nebyl nikdy členem komunistické strany, naopak se angažoval v disidentu a je signatářem Charty 77. V lednu 1970 byl zatčen za svou aktivitu ve studentském hnutí a soud jej za podvracení republiky poslal na dva a půl roku do vězení. Proto také nemohl dokončit studium archeologie, které se později věnoval alespoň na amatérské bázi. Je autorem desítek archeologických titulů.

Reklama

Související články

Svoboda by bral Baštu za náměstka

Premiéru Jiřímu Paroubkovi se rýsuje šance, jak získat na svou stranu rebelující soc. dem. poslance Jana Kavana a Vladimíra Laštůvku, a zajistit tak vyslovení...

Výběr článků

Načítám