Hlavní obsah

ČSSD jede dál. Vedení strany si odhlasovalo setrvání ve vládě

• Aktualizováno
Novinky, ren, kab, ber

Vláda pokračuje, předseda sociálních demokratů Jan Hamáček přesvědčil na pátečním jednání předsednictva poslance i vedení strany, že setrvání ve vládě má smysl. Tříměsíční nejistota okolo budoucnosti vlády tak nejspíš skončila.

Záznam: Tisková konference po jednání předsednictva ČSSDVideo: ČTK

 
Článek

„Na návrh jedné z krajských organizací jsme hlasovali o odchodu z vlády. Z přítomných 42 členů to podpořilo jen 11 a usnesení tak neprošlo,” řekl na tiskové konferenci po jednání Hamáček.

Hlasy o odchodu z vlády se ozývaly především z ústecké buňky. Podle jejich členů měl Hamáček trvat na nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury tak, jak mu to předsednictvo uložilo.

„Je to setrvalý postoj Ústeckého kraje, oni byli vždy proti vládě a dělají vše pro to, abychom ji opustili," poznamenal k tomu Hamáček.

Ten před jednáním poznamenal, že měla ČSSD horké léto. „V zájmu sociální demokracie by nyní bylo, abychom se soustředili na dotažení státního rozpočtu a na řízení jednotlivých ministerstev a neplánovali další horká léta,” řekl.

Většina poslanců, zástupců krajů i členů předsednictva se už před jednáním vyjadřovala, že ČSSD by odcházet z vlády neměla. Nyní je podle nich třeba se soustředit na doladění rozpočtu pro rok 2020. Hamáček v pátek také získal podporu celého patnáctičlenného poslaneckého klubu.

Se současným jednáním o rozpočtu jsou zatím všichni ministři spokojení.

Horké léto zažila ČSSD kvůli výměně v čele resortu kultury. Ministr Antonín Staněk nejdříve po tlaku ze strany podal v květnu demisi, kterou však prezident Miloš Zeman nepřijal, následně Zeman otálel i s odvoláním, které mu navrhl premiér Andrej Babiš (ANO).

Staňka nakonec Zeman odvolal až ke konci července, sociálními demokraty a premiérem navrhovaného Michala Šmardu však na jeho místo nejmenoval, nejprve otálel a pak si řekl o jiné jméno. Česko se ocitlo na pokraji ústavní krize a sociální demokraté hrozili odchodem z vlády.

Šmarda v pondělí nominaci stáhl a ČSSD ve středu představila nového kandidáta Lubomíra Zaorálka.

Reklama

Související články

Kulturu má vést Zaorálek, Zeman souhlasí

Kandidátem ČSSD na ministra kultury je poslanec a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ve středu to oficiálně oznámil předseda ČSSD Jan Hamáček....

Kubera: Mstivost Miloše Zemana je nekonečná

Prezident Miloš Zeman je silný politik a nic nedělá náhodně, řekl v rozhovoru pro Novinky předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Celá záležitost s nejmenováním...

Výběr článků

Načítám