Hlavní obsah

Se Zaorálkem se snad situace uklidní, doufají osobnosti z kultury

Právo, rh, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

S rozporuplnými pocity přijali zástupci české kulturní obce informaci o nominaci Lubomíra Zaorálka na post ministra kultury. Pro některé je to zpráva špatná, pro některé dobrá a jiné ponechává klidnými.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

Tomáš Töpfer, herec, režisér a ředitel pražského Divadla na Vinohradech, je zaskočen zejména tím, jak ČSSD ministra vybírá.

„Jsou to veletoče, které by mě ani ve snu nenapadly. Předpokládal jsem, že ČSSD má připraveného někoho, kdo je opravdu kompetentní resort kultury vést. Ale mezi Michalem Šmardou a Lubomírem Zaorálkem co do odbornosti velký rozdíl nevidím. Doufejme, že se aspoň obklopí lidmi, kteří mu budou umět dobře poradit. A třeba vzhledem ke svým kontaktům v zahraničí otevře českou kulturu více světu ve smyslu častějších výjezdů českých umělců do zahraničí i okysličování české kultury zahraniční inspirací,“ řekl Právu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Töpfer zve diváky do Divadla na Vinohradech.

Filmová režisérka Helena Třeštíková je naopak spokojená. „Myslím, že Lubomír Za­orálek je slušný člověk, a to bych zdůraznila. Je kompetentní, několikrát jsem ho potkala na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, takže i na základě toho vím, že se zajímá o kulturu. A navíc se snad situace konečně uklidní, protože na tom, co se v poslední době dělo, tratila právě kultura,“ řekla Právu.

„Nastupuje do citlivého prostředí, které vyžaduje mnoho empatie, naslouchání a trpělivosti. Význam resortu kultury je ukazatelem duchovního stavu společnosti. Přál bych nám, aby se nový ministr přes počáteční seznamování s novou problematikou dopracoval k potřebným systémovým, legislativním a rozpočtovým změnám ve prospěch celého resortu,“ uvedl Jan Burian, režisér a ředitel pražského Národního divadla.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Národního divadla Jan Burian

„Kdyby ministr kultury občas nezpůsobil skandál křtěním knih komunistickým vůdcům nebo kdyby nevyhazoval z kulturních institucí na slovo vzaté odborníky, jako byl ředitel Národní galerie Jiří Fajt, vůbec bych si nevšiml, že kultura nějaké ministerstvo má. Za sedmnáct let jsme jako Divadlo Na Jezerce z ministerstva kultury nikdy nebyli podpořeni kulturním grantem na uměleckou činnost. Ani jednou. Je mi upřímně jedno, jestli ministr kultury bude Petr nebo Pavel. Ale generál Petr Pavel by se mi líbil jako prezident na Pražském hradě. A to hned,“ sdělil Právu Jan Hrušínský, herec, režisér a ředitel pražského Divadla Na Jezerce.

Malíř a grafik Vladimír Suchánek míní, že se u nás erudovaného ministra kultury nedočkáme. „Je to všechno fraška. V Česku se stejně nikdy nedočkáme ministra kultury, který by byl dostatečně kulturně erudovaný a přitom měl opravdu silný vliv ve vládě. Myslím, že post ministra kultury je zástupný problém a mezitím se hrají zákulisní hry, sloužící k získání času na řešení problémů pana pre­miéra,“ sdělil Právu.

Reklama

Související články

Šmarda: Vláda trhá ČSSD na kusy

V tahanici o křeslo ministra kultury nemohla soc. dem. proti prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vyhrát, řekl v rozhovoru pro...

Kulturu má vést Zaorálek, Zeman souhlasí

Kandidátem ČSSD na ministra kultury je poslanec a exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ve středu to oficiálně oznámil předseda ČSSD Jan Hamáček....

Výběr článků

Načítám