Hlavní obsah

ČSSD chce zřídit ke kauze Šlachty a policejního prezidenta Tuhého vyšetřovací komisi

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanecký klub ČSSD požádá Sněmovnu o zřízení vyšetřovací komise, která by se zabývala kauzou policejního prezidenta Tomáše Tuhého a odcházejícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Po jednání klubu to sdělil předseda Roman Sklenák.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda poslaneckého klubu strany Roman Sklenák

Článek

„Poslanecký klub vyjádřil zásadní nesouhlas se způsobem, jakým byl svolán výbor pro bezpečnost. A druhý závěr je ten, že máme za to, že pokud selhávají standardní nástroje parlamentní práce, tak je na místě zřízení parlamentní vyšetřovací komise,“ řekl Sklenák.

Přesné zadání komise však zatím není jasné, jednat o tom chtějí sociální demokraté s ostatními stranami ve Sněmovně. „Obecně by se měla zabývat tím, zda byl porušen zákon ze strany některých osob, ale formulace zadání bude ještě předmětem rozhovorů, v tuto chvíli to nechci specifikovat. U každé vyšetřovací komise je zadání velmi důležité,“ uvedl šéf poslanců soc. dem.

Vzhledem k tomu, že byl nařčen policejní prezident, jsme připraveni přijít já a policejní prezident a jeho náměstci. Doufám, že nám výbor umožní, abychom přišli.
Milan Chovanec, ministr

Na dotaz Práva řekl, že předsedkyní komise by mohla být například poslankyně Helena Válková (ANO), která to již sama zmínila v médiích.

Ačkoliv s narychlo svolaným jednáním bezpečnostního výboru poslanci soc. dem. nesouhlasí, jeho členové se jej zúčastní. „Své stanovisko budou prezentovat. Je otázka dalšího jednání, zda schválíme program. Je tam řada otazníků nad způsobem toho svolání. Je otázka, zda by výbor měl proběhnout,“ uvedl Sklenák s tím, že věcí se zřejmě budou zabývat i špičky vládních stran na jednání koaliční rady.

Chovanec nemá pozvánku

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přiznal, že zatím na jednání výboru nedostal pozvánku. Bez ní přitom na jednání nemůže. „Já jsem avizoval, že jsme připraveni přijít i s policisty. Vzhledem k tomu, že byl nařčen policejní prezident, že jsme připraveni přijít já a policejní prezident a jeho náměstci. Doufám, že nám výbor umožní, abychom přišli,“ podotkl.

S otevřeným jednáním výboru prý nemá problém, obává se však narušení živých kauz.

Ten výbor by takto neměl vůbec jednat
Jan Hamáček, šéf Sněmovny

„Posuzujeme možnost zbavení mlčenlivosti policistů, zítra (středa) k tomu vydáme zprávu. Uvidíme, jestli je to vůbec možné. Já bych velice rád je zbavil mlčenlivosti, ale pravděpodobně to zákon neumožňuje. Dnes (úterý) to ještě specialisté z ministerstva vnitra zkoumají,“ dodal ministr.

Problém s mlčenlivostí

K tomu, aby mohli policisté před poslanci otevřeně hovořit, by se však podle jeho informací musela usnést Poslanecká sněmovna. „Musí se usnést Sněmovna a teprve následně je lze mlčenlivosti zbavit. Uvidíme, jestli to kolega Schwarz neuspěchal, protože nebudou moci být zbaveni mlčenlivosti a bude se to muset opakovat,“ vysvětlil ministr.

Podle šéfa dolní parlamentní komory Jana Hamáčka (ČSSD) by Sněmovna na schůzi musela takový bod na jednání zařadit a poté požádat ministra vnitra, aby osoby mlčenlivosti zbavil. „Je jasné, že do čtvrtka se to nestihne. Ten výbor by takto neměl vůbec jednat,“ uvedl Hamáček.

Chovanec se prý policejnímu prezidentovi Tomáši Tuhému nediví, že podal trestní oznámení pro pomluvu kvůli výrokům vedoucího ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka. Tuhý má prý nadále Chovancovu důvěru.

Jednání klubu se zúčastnilo asi 21 poslanců, tedy necelá polovina. Podle Sklenáka přítomní poslanci vyjadřovali Chovancovi i premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) podporu.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministryně pro místní rozvoj a kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová z hnutí ANO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám