Hlavní obsah

ČSSD chce jednání Sněmovny napadnout u Ústavního soudu

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD se v úterý ostře vyslovila proti přijímání zákonů souvisejících se státním rozpočtem ve stavu legislativní nouze. Podle úřadujícího šéfa strany Bohuslava Sobotky jde o podivnou legislativní nouzi. Dodal, že jeho strana se hodlá obrátit na Ústavní soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Podle místopředsedy soc. dem. Lubomíra Zaorálka má stížnost šanci, protože se ÚS v případech, kdy rozhodoval o oprávněnosti legislativní nouze, zabýval otázkou, zda nebyla omezena práva menšiny. Právě k takové situaci podle Zaorálka nyní dochází.

ČSSD má také velké výhrady k samotným návrhům zákonů. Nesouhlasí například se zpětným zdaněním příspěvku na stavební spoření. „Je to vlastně krádež,“ uvedl Sobotka a doplnil, že lidé kvůli tomu přijdou o čtyři až šest miliard korun.

Vláda podle Sobotky zvyšuje nerovnost mezi lidmi a její návrhy povedou ke zhoršení sociální situace. ČSSD také obvinila kabinet, že upírá novým senátorům právo se k zákonům vyjádřit, když je chce schválit v horní komoře ještě ve starém složení. „Vláda Petra Nečase se rozhodla jít válcovací metodou,“ uvedl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám