Hlavní obsah

ČR dostala šanci sestavit mnohonárodní prapor NATO

– BRUSEL

Česká republika dostala od USA a Severoatlantické aliance nabídku, aby se ujala budování prvního mnohonárodního praporu NATO. Ten by měl chránit proti zbraním hromadného ničení jako součást sil rychlé reakce NATO. V Bruselu to v pondělí večer oznámil ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Foto: Petr Hejna

Neřež - foto archiv

Článek

Podle Tvrdíka by měl být prapor budován okamžitě, aby fungoval od ledna a aby v polovině příštího roku dosáhl operační schopnosti. Česká vláda se bude nabídkou zabývat v červnu; ministr ji hodlá jednoznačně prosazovat jako prestižní záležitost. Projekt by měli konkretizovat ministři obrany NATO na zasedání v první půli června.

"Je to první viditelný výsledek (české) vojenské reformy; kdyby se nám podařilo profilovat v tomto směru v alianci i v EU, dál prohloubit tuto národní specializaci české armády, byl by to viditelný úspěch, viditelný příspěvek České republiky ke společné obranné politice EU," řekl Tvrdík.

Tvrdík má stejnou ambici pro Evropu

Pokud by se Česko stalo v oblasti boje proti zbraním hromadného ničení první silou v NATO, mohlo by, podle Tvrdíka, na stejné postavení aspirovat také v Evropské unii. Dokud ČR nebude členem EU, nemůže se stát koordinátorem pracovní skupiny pro ochranu proti zbraním hromadného ničení, ale jen jejím přispěvatelem.

Ministři obrany EU dnes rozhodli zřídit několik pracovních skupin, které se budou zabývat konkrétními projekty zaměřenými na odstranění nedostatků, mezer a zpoždění ve vybavení a jiných schopnostech evropských ozbrojených sil. Vedle ochrany proti chemickým a biologickým zbraním bude ČR podle Tvrdíka aktivní také ve skupinách zabývajících se zdravotnickými kapacitami a pasivními sledovacími systémy.

"Duplikace je pro nás těžko představitelná. Nelze počítat s tím, že by vznikalo samostatné velitelství pro EU, tedy že by unie a NATO měly jiné jednotky," vyložil ministr. "Evropská unie má dva miliony vojáků, ale má potíž sehnat 60.000 pro síly rychlé reakce. To ukazuje, že obrana evropských zemí se nadále zaměřuje spíše na kvantitu než na kvalitu a že problémy dědictví z dob studené války přetrvávají," vyložil český ministr základní problém EU ve vojenské oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám