Hlavní obsah

Covidem se nakazilo necelé promile naočkovaných

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

V Česku se po dokončení očkování proti covidu-19 doposud nakazilo zhruba 4570 lidí z celkově 5,08 milionu naočkovaných, tedy necelé promile. Po první dávce se nakazilo přes 23 tisíc lidí. Vyplývá to z čísel, která v pondělí ČTK poskytnul Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Nabírání vakcíny proti koronaviru při očkování v Harlemu

Článek

Alespoň první dávku vakcíny dostalo od startu očkování na konci loňského prosince téměř 5,9 milionu lidí. Ukončené očkování má 5,08 milionu občanů.

Podíl nákaz, kdy se onemocnění potvrdilo u zhruba 23 300 naočkovaných první dávkou, odpovídá asi 0,5 procenta z celkového počtu. V případě osob s ukončeným očkováním to je 0,9 promile.

Zde je nutno upozornit, že účinnost žádné z vakcín není stoprocentní. Člověk se i po očkování může nakazit, šance je sice menší, ale stále existuje. Vakcína však výrazně snižuje riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace a následného úmrtí.

O uznávání protilátek chce Babiš rozhodnout do konce srpna

Domácí

Počty nakažených v čase podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška pozvolna rostou.

„Je to logické. Jak se vzdaluje časová vzdálenost od očkování a zároveň narůstá počet očkovaných lidí, tak roste i pravděpodobnost, že se s virem tito lidé budou ve společnosti potkávat, a případně se nakazí,” vysvětlil Novinkám Dušek.

Dušek: Nakazili se bezprostředně po vakcinaci 

Ze všech nakažených od začátku července bylo podle něj zhruba 77 procent neočkovaných lidí, přibližně 13 procent nově nakažených bylo naočkovaných první dávkou a kompletní očkování mělo zbývajících zhruba 10 procent červencových nově nakažených.

„Z velké části to jsou lidé, kteří mají nákazu prokázanou do týdne po vakcinaci. K nákaze tedy muselo dojít buď před, nebo těsně po vakcinaci, v drtivé většině pak mají lehký průběh a nekončí v nemocnici,” doplnil Dušek s tím, že i na tom je vidět, že vakcína chrání před těžšími průběhy.

Varianta delta je v Česku u 97 procent nakažených

Koronavirus

Podle Duška se dá také s pokračující vakcinací očekávat, že naočkovaných nakažených bude přibývat i nadále.

„Počet nakažených po vakcinaci bude přibývat. Vůbec ale neroste počet těžkých případů. Jestli se 75 procent nově nakažených rekrutuje ze skupiny zhruba 35 procent neočkovaných obyvatel, tak to je sama o sobě reklama na očkování,” míní šéf zdravotnických statistiků.

Nejrizikovější skupinou společnosti jsou senioři. Celková proočkovanost ve skupině nad 80 let se pohybuje ve více než osmdesáti procentech.

„Od července byl pouze u 7,7 procenta seniorů nakažených po očkování hlášen těžký průběh, v přepočtu na celou kohortu nakažených po očkování je to méně než 2,2 procenta,” uvedl Dušek.

Britové šílí z covidových pasů ve Francii

Koronavirus

Část hospitalizovaných seniorů po očkování ovšem mohla v nemocnici skončit z jiných důvodů než kvůli covidu.

Za červenec podle ÚZIS v souvislosti s covidem zemřelo 14 lidí, z toho deset z nich nebylo naočkovaných. Zbývající čtyři zemřelí naočkovaní lidé byli podle Duška lidé vysoce seniorního věku s řadou polymorbidit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám