Hlavní obsah

Covid už prodělala čtvrtina českých zdravotníků

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice již několik měsíců čelí enormnímu tlaku kvůli počtu hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19. Hlavním problémem pro systém jsou ale vysoké počty nakažených zdravotníků, což výrazně limituje kapacity systému. Doposud covid prodělala asi čtvrtina ze všech českých zdravotníků.

Foto: ZZS Praha

Zdravotníci ze speciální odběrové sanitky nosí kromě respirátoru a celotělového obleku i štít a dvoje rukavice.

Článek

„Hlavním problémem je stále trvající nedostatek zdravotnického personálu. Nemocnice jsou na hraně,” řekl v pátek k situaci v dlouhodobě zatížených nemocnicích ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Praktičtí lékaři: Lidé volají, chceme se nechat očkovat u vás

Domácí

V České republice je celkem 247 tisíc lékařů (65 tisíc), sester (99 300) a dalších zdravotnických pracovníků (82 700). Podle dat, které Novinky získaly od náměstka ministra zdravotnictví a národního koordinátora lůžkové péče Vladimíra Černého, již covid prodělalo od vypuknutí epidemie v loňském březnu 58 744 zdravotníků.

To odpovídá přibližně čtvrtině z celkového počtu.

Konkrétně se nakazilo kumulativně 9917 lékařů, 26 771 sester a 22 056 dalších zdravotnických pracovníků. K úterku, k němuž jsou výše uvedená čísla vztažena, aktuálně s nemocí bojovalo celkem 5734 zdravotníků.

Právě nákaza mezi zdravotníky komplikuje provoz mnoha nemocnicím, někde kvůli nedostatku personálu museli uzavřít některá lůžková oddělení a zdravotníci byli převeleni na oddělení, kde jsou potřeba, a střídají se s těmi kmenovými, aby si alespoň chvíli odpočinuli.

Jako primární řešení vidí Blatný, ale i řada dalších odborníků, proočkování zdravotníků. Jakmile se tak stane, situace by se mohla výrazně zlepšit. Tomu odpovídá i to, že zdravotníci, kteří se starají o covidové pacienty, byli mezi prvními, kdo dostal možnost se nechat naočkovat.

Očkování i po prodělání nemoci

Například v pražské Fakultní nemocnici na Bulovce mohou jít podle mluvčí Simony Krautové na očkování pouze ti zdravotníci, kteří nákazu neprodělali v uplynulých třech měsících. Delší časový úsek by tedy neměl být problém. Celkem ve zmíněné nemocnici zatím naočkovali přes tisícovku zdravotníků, doplnila Krautová.

Jiná situace je ve Zlínském kraji. „Očkujeme i ty, kteří prodělali covid, samozřejmě ne 14 dní po covidu, ale i v tom tříměsíčním okně mohou jít na očkování. Je to na dobrovolné bázi, nikde není jasně deklarováno, že jsou po prodělání nemoci chráněni, tak toho mohou využít a naočkovat se,” sdělil Novinkám mluvčí Nemocnic Zlínského kraj Egon Havrlant. Zdravotníci, kteří v nedávní době nákazou prošli, však nemusí této možnosti využít a mohou z vlastního rozhodnutí přenechat vakcínu někomu jinému a jít na očkování později.

Mají zdravotníci o očkování zájem?

Podle páteční MF DNES se odmítla v tuzemských nemocnicích nechat očkovat téměř polovina zdravotníků, konkrétně přes 73 tisíc. Blatný následně na tiskové konferenci věnované očkování uvedl, že on má informace o tom, že zájem mezi zdravotníky je naopak velký.

Hejtmanka Pecková: Situace ve středočeských nemocnicích je nyní asi nejhorší

Koronavirus

„My máme z nemocnic naopak potvrzený zájem vyšší, který se podle ředitelů odhaduje na 70 procent,” sdělil s tím, že neví, kde server data vzal.

Doposud se nechalo naočkovat necelých 64 tisíc zdravotníků v nemocnicích a u záchranné služby. Mimo to vakcínu dostalo dalších téměř 34 tisíc pracovníků ve zdravotnictví a v oblasti veřejného zdraví. Vakcínu dostalo dohromady 37 procent všech zdravotníků.

Celkem se v Česku aplikovalo od startu očkování na konci loňského roku téměř 170 tisíc dávek vakcíny. Z toho 37 procent tvoří právě zdravotníci, zbytek jsou pracovníci a klienti sociálních zařízení a senioři nad 80 let.

Nechte se naočkovat, apeluje Blatný

Blatný v této souvislosti znovu zopakoval, že vakcína proti koronaviru je bezpečná a efektivní, čímž zároveň apeloval na ty doposud nenaočkované, aby tak ve svém zájmu i zájmu svého okolí učinili.

Zdravotníci se budou moci registrovat k očkování od úterý, řekl Babiš

Koronavirus

Lze tedy předpokládat, že poměrně značná část zdravotníků již má nějakou elementární ochranu před covidem. Část z nich si nákazou prošla a může mít ještě nějaké obranné látky, a část již dostala první dávku vakcíny. Kolik je ale mezi naočkovanými zdravotníky těch, kteří už v minulosti covid měli, je nejasné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám