Hlavní obsah

Colloredo-Mannsfeld uspěl u Evropského soudu ve sporu o mobiliář Opočna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Restituent Jerome Colloredo-Mannsfeld uspěl u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku ve sporu s Českou republikou o vydání mobiliáře renesančního zámku Opočno na Rychnovsku. Evropský soud ve čtvrtek konstatoval, že české soudy porušily jeho práva na spravedlivé soudní řízení.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Zámek Opočno

Článek

Colloredo-Mannsfeld se na základě rozsudku Evropského soudu bude domáhat obnovy řízení u českých soudů. V pátek o tom informoval advokát Colloredo-Mansfelda Libor Kasl. Restituční spory o Opočno trvají 25 let.

Colloredo-Mannsfeld, kterému již byl dříve vydán rodový majetek v západních a středních Čechách včetně zámku Dobříš, se vydání mobiliáře domáhal se svojí sestřenicí Kristinou Colloredo-Mansfeldovou. Ta se samostatně, zatím neúspěšně, domáhá u českých soudů vydání samotného zámku Opočno.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Zámek Opočno

Ve věci žaloby na vydání opočenského mobiliáře, která byla podaná v roce 1992, české soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však české soudy, včetně Nejvyššího soudu a Ústavního soudu, s konečnou platností nárok na vydání celého zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních zamítly. Nálezy k tomu Ústavní soud vydal v letech 2010 a 2012.

Colloredo-Mannsfeld se tedy obrátil k Evropskému soudu pro lidská práva. Evropský soud v rozsudku podle Kasla konstatoval, že „české soudy vůbec nedaly stěžovateli možnost vypořádat se se zásadním důkazem, na kterém založily svá negativní rozhodnutí”.

Na základě rozsudku Evropského soudu bude Colloredo-Mannsfeld podávat proti rozhodnutím Ústavního soudu návrh na obnovu řízení tak, aby jeho nárok na vydání mobiliáře zámku Opočno mohl být znovu řádně českými soudy projednán, uvedl Kasl.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kristina Colloredo - Mansfeldová

Vleklý spor Kristiny Colloredo-Mansfeldové o samotný zámek bude mít pokračování u Nejvyššího soudu, kam se Colloredo-Mannsfeldová dovolala po negativním rozhodnutí hradeckého krajského soudu z dubna letošního roku.

Zámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 nacisté, po roce 1945 připadl na základě dekretu prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám