Hlavní obsah

Vládu čeká klíčové rozhodnutí: chce zavřít školy i kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) se ani po celodenním jednání ve středu neshodl na podobě dalšího zpřísňování protipandemických opatření v zemi. Jednat bude znovu ve čtvrtek. Podle zdroje Novinek obeznámeného s jednáními vláda uvažuje o úplném uzavření škol i pro první a druhé ročníky, omezení ubytování a pohybu lidí mezi kraji.

Foto: ČTK

TK po jednání vlády 24. 2. 2021.

Článek

Během středy vláda schválila jen dva dílčí kroky: bude proplácet zaměstnavatelům čtyři antigenní testy na zaměstnance v měsíci  a zakáže cestování do zemí, kde se šíří jihoafrická mutace koronaviru. „Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrickou republiku, Keňu, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe,“ uvedl tiskový odbor vlády.

Hlavní jednání o tom, jak by se měl ještě zpřísnit režim a zabránit dalšímu masivnímu šíření koronavirové nákazy v Česku, se však povedou dnes.

Zákaz přejíždění z kraje do kraje je mezi opatřeními, o kterých podle zdroje Novinek mluvila vláda během středy s opozicí. Občané by měli mít povinnost se pohybovat pouze v kraji, ve kterém mají bydliště. Přejíždění mezi kraji by podle něj bylo možné pouze za účelem dojíždění do práce nebo místa podnikání a ze zdravotních důvodů.

Nejasné však zůstává, jak by stát opatření vymáhal. Podle účastníků jednání vláda doposud nemá jasný scénář, mluví se však o nasazení armády.

Podle informací Novinek ale premiér Babiš jednal s opozicí během středy i o přísnější variantě: omezení pohybu v okruhu do dvaceti kilometrů od bydliště.

Znovu uzavřít se mají také školy, tedy i první a druhé ročníky základních škol. A také mateřské školy, které dosud fungovat mohly. Naopak firem by se zpřísnění dotknout nemělo, bude se v nich ale zřejmě muset pravidelně testovat. O nařízeném uzavření továren se naopak neuvažuje. Vyplynulo to z jednání opozice s premiérem Babišem.

Smejkal: Tvrdý lockdown hrozí od víkendu

Koronavirus

Rozšířit by se však mohl zákaz prodeje. Podle informací Novinek kabinet zvažuje, že by z dosud otevřených obchodů uzavřel ještě drogerie.

Všechna výše zmíněná opatření by však neměla vstoupit v platnost v následujících dnech, ale až s odstupem, nejčastěji se spekuluje o lhůtě jednoho týdne.

Finální rozhodnutí ale padne až po jednání vlády. To má začít od 20. hodiny. Následnou tiskovou konferenci budou Novinky vysílat živě.

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit opatření, oznámil Babiš

Domácí

Kabinet  chce také Sněmovnu znovu požádat o prodloužení či vyhlášení nového nouzového stavu. Ten nyní platí do 27. února. Nahradit ho měl pandemický zákon. Ten ale není podle premiéra pro zvládnutí epidemie v současnosti dostatečný.

Opozice chce, aby vláda přijatá opatření dostatečně odůvodnila. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše tak slíbila zaslat stranám seznam, která opatření by podle ní měla platit, a především z jakých důvodů.

Žáci se do škol nevrátí, řekl Babiš

Domácí

Zdůvodnění opatření chce opozice v patřičné kvalitě. Po roce boje s epidemií podle Bartoše totiž vláda musí být schopná jednotlivá opatření doprovodit tím, jaké budou mít výsledky.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK napsala, že vláda představila několik zvažovaných opatření, ale řadu z nich nebyla schopna blíže zdůvodnit a předpovědět jejich dopad. „Slíbili nám lepší zdůvodnění a odpovědi na naše podněty a otázky dodat,“ konstatovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám