Hlavní obsah

Co je s prezidentem Zemanem? Hospitalizován není, řekla ke spekulacím mluvčí nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana je po jeho nedávné hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích nejasný. Hrad kondici hlavy státu nekomentuje. V pondělí se podle informací Novinek v areálu ÚVN pohybovali členové prezidentské ochranky, kteří údajně vyzvedávali vstupní karty do určitých objektů. Podle nemocnice ale Zeman není a nebyl hospitalizován.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman po příjezdu do ÚVN. Snímek je z úterý 14. září 2021.

Článek

O zhoršeném zdravotním stavu mají informace i zdroje Novinek. V podobném duchu hovořil i Václav Moravec v neděli ve svém pořadu na ČT. Další spekulace se šíří i na sociálních sítích.

„Nemusíte mít starost, pan prezident se velmi těší na povolební vyjednávání,“ sdělil Novinkám na přímý dotaz ohledně současného zdravotního stavu prezidenta mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Na dotaz tedy neodpověděl. Na výzvu, ať odpoví, reagoval slovy: „Odpověď jste obdržel. Opravdu nemusíte mít starost o zdraví pana prezidenta. Chápu Vaše rozjitřené pocity, ale snad Vás toto mé ujištění uklidní. Pokud ne, dejte si kafíčko,” odpověděl mluvčí prezidenta. Prezident pobývá v Lánech.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke Novinkám sdělila, že prezident není a nebyl hospitalizován, a pokud by se tak v budoucnosti stalo, bude o tom nemocnice informovat formou tiskové zprávy.

Zeman byl v ÚVN hospitalizován v polovině září s tím, že byl dehydrovaný a mírně vyčerpaný.

Tuto informaci Hrad oznámil až po dvou dnech s tím, že prezident podstoupil vyšetření a krevní odběry, které neodhalily „žádné onemocnění nebo jakékoliv jiné problémy, které by prezidenta republiky ohrožovaly na životě”.

Příjezd prezidenta Miloše Zemana do ÚVN 14. září 2021Video: Novinky

V dalších dnech se prezident setkal s několika politiky. „Působil na mě velmi dobře, hlava mu myslela. Bylo vidět, že reaguje na všechny věci, ptal se aktivně,” uvedla poněkud svérázně po jednání s prezidentem ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Počátkem minulého týdne oslavil prezident 77. narozeniny.

Pan prezident není zdravý člověk. Má nemoci, které odpovídají trošku jeho věku a životnímu stylu
předseda Sněmovny Radek Vondráček

Minulý pátek pak přijal na zámku v Lánech maďarského premiéra Viktora Orbána a setkal se s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), na něhož „působil v dobré kondici”.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Podle Mynáře prezident pracuje

„Já jsem s ním (prezidentem) mluvil koncem minulého týdne a rozhodně bych neřekl, že je cokoliv znepokojivého,“ řekl v úterý Hamáček (ČSSD) s tím, že další schůzku mají naplánovanou na čtvrtek.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) se zdravotní stav Zemana v posledních dnech nezhoršil.

„Pan prezident není zdravý člověk. Má nemoci, které odpovídají trošku jeho věku a životnímu stylu,“ řekl Novinkám. S odkazem na kancléře Vratislava Mynáře pak dodal, že i v úterý má Zeman schůzky.

Zeman dostal od Babiše k narozeninám koňak, ochutnat ho ale nemůže

Domácí

Oba se shodli, že je věcí Hradu, jaké informace o zdravotním stavu hlavy státu zveřejní. Opačně to vidí šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„Sdělit v jaké kondici je pan prezident, by hradní kancelář měla,“ má jasno. Informace čerpá pouze z médií, sám bližší informace nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám