Hlavní obsah

ČLK se na sjezdu rozhádala, Kubek však odolal

PRAHA

Pozice prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka je po víkendovém sjezdu silnější než dřív. Kubkovým kritikům se nepodařilo vyvolat hlasování o nedůvěře, naopak delegáti výraznou většinou hlasů podpořili všechny jeho kroky. V neděli debata přerostla v bitvu mezi jeho stoupenci a odpůrci.

Článek

Delegáti odmítli návrhy na změnu stavovských předpisů, jež předložil člen představenstva Zorjan Jojko. Kubek je označil za totální revoluci ve stavovských předpisech.

Podle Jojkova návrhu by totiž prezident v období mezi sjezdy nesměl sám rozhodovat, ale musel by mít vždy souhlas nadpoloviční většiny všech členů osmnáctičlenného představenstva. Podle Jojka by se měla změnit i úprava zastupování prezidenta v době jeho nepřítomnosti - představenstvo by po tu dobu pověřilo zastupováním jednoho ze svých členů. Obdobně by se oslabily pravomoci předsedů okresních sdružení.

"Degradujete prezidenta na mluvčího představenstva. Vnímám to jako snahu paralyzovat ČLK a nastolit systém totální nezodpovědnosti," řekl Kubek. Kritici dali najevo nesouhlas cinkotem sklenic.

Velká diskuze o pravomocech

V diskusi se pak střetli stoupenci prezidenta i jeho kritici. "Nikdo vám nedal mandát k oslabování komory," vytkl Jojkovi jeden z delegátů, podle něhož oslabení pravomocí prezidenta oslabí i celou ČLK. Jojka a skupinu lékařů, kteří s návrhem změny přišli, nazval "věčně štěkajícím maltézáčkem, který útočí na velkého medvěda".

Další delegát podpořil Kubka, když kritikům vytkl, že ho chtějí "krutě omezit v jeho jedinečné práci pro komoru". Zdůraznil, že Kubek má vizi silné komory a Jojkův návrh povede jen k tomu, že bude slabá a z prezidenta se stane sekretář představenstva.

Místopředseda Lékařského odborového klubu Lukáš Velev označil Jojkův návrh za legislativní paskvil. Vykládá si ho tak, že stačí, aby se sešla polovina členů představenstva, z nich polovina pověří vedením kohokoli si bude přát, a ovládne tak celou komoru. "Zvažte svoji účast v představenstvu, pokud máte o komoře takové mínění," vyzval Jojka.

Jojka podpořila jedna delegátka vysvětlením, že prezident ČLK nyní může rozhodovat bez souhlasu představenstva, což nepovažuje za demokratické. Delegát, který souhlasí s Jojkovým návrhem, uvedl, že ho podporuje, protože tato společnost není zralá na prezidentský systém. "Snaha o změnu předpisů je zbytečně personifikována," uvedl. V diskusi zaznělo, že předpisy nejsou v souladu se zákonem, což komorový právník Jan Mach odmítl.

Komora sdružuje na 40 000 lékařů, zhruba půl na půl jsou v ní zastoupeni zaměstnanci nemocnic a lékaři se soukromou praxí. Většina kritiků prezidenta ČLK je z řad soukromých lékařů, mezi ně patří i Jojko.

V sobotu opět nezvolen viceprezident

ČLK nebude mít ani nadále svého viceprezidenta. Rozhodlo o tom sobotní dvoukolové hlasování. V něm nedostal potřebný počet hlasů ani pětačtyřicetiletý kardiolog z Pardubic Aleš Herman, ani Lubomír Nečas, dvaapadesátiletý praktický lékař ze Zlína. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám