Hlavní obsah

ČLK se na sjezdu rozhádala, Kubek však odolal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pozice prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka je po víkendovém sjezdu silnější než dřív. Kubkovým kritikům se nepodařilo vyvolat hlasování o nedůvěře, naopak delegáti výraznou většinou hlasů podpořili všechny jeho kroky. V neděli debata přerostla v bitvu mezi jeho stoupenci a odpůrci.

Článek

Delegáti odmítli návrhy na změnu stavovských předpisů, jež předložil člen představenstva Zorjan Jojko. Kubek je označil za totální revoluci ve stavovských předpisech.

Podle Jojkova návrhu by totiž prezident v období mezi sjezdy nesměl sám rozhodovat, ale musel by mít vždy souhlas nadpoloviční většiny všech členů osmnáctičlenného představenstva. Podle Jojka by se měla změnit i úprava zastupování prezidenta v době jeho nepřítomnosti - představenstvo by po tu dobu pověřilo zastupováním jednoho ze svých členů. Obdobně by se oslabily pravomoci předsedů okresních sdružení.

"Degradujete prezidenta na mluvčího představenstva. Vnímám to jako snahu paralyzovat ČLK a nastolit systém totální nezodpovědnosti," řekl Kubek. Kritici dali najevo nesouhlas cinkotem sklenic.

Velká diskuze o pravomocech

V diskusi se pak střetli stoupenci prezidenta i jeho kritici. "Nikdo vám nedal mandát k oslabování komory," vytkl Jojkovi jeden z delegátů, podle něhož oslabení pravomocí prezidenta oslabí i celou ČLK. Jojka a skupinu lékařů, kteří s návrhem změny přišli, nazval "věčně štěkajícím maltézáčkem, který útočí na velkého medvěda".

Další delegát podpořil Kubka, když kritikům vytkl, že ho chtějí "krutě omezit v jeho jedinečné práci pro komoru". Zdůraznil, že Kubek má vizi silné komory a Jojkův návrh povede jen k tomu, že bude slabá a z prezidenta se stane sekretář představenstva.

Místopředseda Lékařského odborového klubu Lukáš Velev označil Jojkův návrh za legislativní paskvil. Vykládá si ho tak, že stačí, aby se sešla polovina členů představenstva, z nich polovina pověří vedením kohokoli si bude přát, a ovládne tak celou komoru. "Zvažte svoji účast v představenstvu, pokud máte o komoře takové mínění," vyzval Jojka.

Jojka podpořila jedna delegátka vysvětlením, že prezident ČLK nyní může rozhodovat bez souhlasu představenstva, což nepovažuje za demokratické. Delegát, který souhlasí s Jojkovým návrhem, uvedl, že ho podporuje, protože tato společnost není zralá na prezidentský systém. "Snaha o změnu předpisů je zbytečně personifikována," uvedl. V diskusi zaznělo, že předpisy nejsou v souladu se zákonem, což komorový právník Jan Mach odmítl.

Komora sdružuje na 40 000 lékařů, zhruba půl na půl jsou v ní zastoupeni zaměstnanci nemocnic a lékaři se soukromou praxí. Většina kritiků prezidenta ČLK je z řad soukromých lékařů, mezi ně patří i Jojko.

V sobotu opět nezvolen viceprezident

ČLK nebude mít ani nadále svého viceprezidenta. Rozhodlo o tom sobotní dvoukolové hlasování. V něm nedostal potřebný počet hlasů ani pětačtyřicetiletý kardiolog z Pardubic Aleš Herman, ani Lubomír Nečas, dvaapadesátiletý praktický lékař ze Zlína. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám