Hlavní obsah

Členové Ne základnám chtěli kvůli radaru vystěhovat ministry

Právo, Novinky, Milan Malíček, znk
PRAHA
Aktualizováno

Proti zapojování veřejných výzkumných institucí do zbrojního výzkumu protestovalo před Úřadem vlády zhruba dvacet členů iniciativy Ne základnám. Vadí jim také, že vláda i přes odpor většiny veřejnosti stále vyjednává o umístění radaru USA v ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aktivisté protestovali proti semináři k zapojení českého průmyslu, vědy a výzkumu do protiraketové obrany.

Článek

Aktivisté byli oblečení za stěhováky a vzali si s sebou i stěhovací papírové krabice. Ty nabízeli ministrům. Členové Ne základnám měli také transparenty "Vládo, máš padáka", "Právo rozhodnout mají jen občané" nebo Referendum=demokracie".

"Na základně nám nejvíce vadí to, že to je cizí vojenská základna na českém území. Vláda vyjednává, přestože většina lidí je proti," řekla mluvčí iniciativy Ivona Novomestská.

Demonstranti se pokusili mluvit s ministry, kteří se sjížděli na středeční zasedání vlády, nikdo z členů vlády si ale krabice nepřevzal.

Demonstranti nabízejí stěhovací krabici ministru školství Ondřeji Liškovi (SZ).foto: Právo/Milan Malíček

Proti základně je 70 procent lidí

Ne základnám protestovala proti semináři k zapojení českého průmyslu, vědy a výzkumu do protiraketové obrany, který pořádá ministerstvo zahraničních věcí společně s Agenturou pro protiraketovou obranou (MDA). Česko chce s USA uzavřít exkluzivní smlouvu, která by tuzemským firmám měla umožnit zapojit se do budování systému protiraketové obrany

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Zásadně protestujeme proti tomu, aby bylo vědecké zkoumání podřizováno vojenským zájmům. Jsme přesvědčeni, že prioritou by měl být civilní výzkum, dostatečně podporovaný prostředky z veřejných rozpočtů," uvádí iniciativa.

Protest proti radaru před Úřadem vládyfoto: Právo/Milan Malíček

Vláda zahájila jednání s Američany loni, i když veřejné mínění a opozice tomu nejsou nakloněny. Podle nedávného průzkumu CVVM v prosinci se základnou nesouhlasilo 70 procent lidí, opačný názor mělo 23 procent. Záměr vyvolává také negativní reakce v Rusku.

Anketa

Jaký je váš názor na umístění radaru USA v ČR?
jsem jednoznačně proti radaru
76,4 %
jsem jednoznačně pro radar
22 %
nevím
0,8 %
je mi to jedno, ať rozhodne vláda
0,8 %
Celkem hlasovalo 3538 čtenářů.

Reklama

Související články

Radar v Česku nechce 70 procent lidí

S umístěním radaru USA na území ČR souhlasilo v prosinci podle CVVM 23 procent občanů, proti je 70 procent. Oproti předešlému průzkumu se procenta lidí, kteří...

Výběr článků

Načítám