Hlavní obsah

Čižinský a Piráti byli po bouřlivém jednání zastupitelstva odvoláni z vedení Prahy 1

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Starosta Prahy 1 Pavel Čižinský společně se zástupci jeho hnutí Praha sobě a Pirátů končí ve vedení městské části. Nahradili je zástupci ODS, ANO, TOP 09 společně se sdružením My, co tady žijeme (STAN, lidovci a Iniciativa občanů), které ve vedení města pokračuje. V úterý o tom rozhodlo mimořádné zastupitelstvo. Novým starostou zvolilo Petra Hejmu (STAN). V 25členném zastupitelstvu mají těsnou většinu 13 hlasů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zastupitelstvo Prahy 1 na mimořádném jednání, které má na programu odvolání starosty Pavla Čižinského z uskupení Praha 1 sobě (na snímku) a dalších členů rady a volbu nového vedení radnice.

Článek

Klub My, co tady žijeme před Vánoci vypověděl koaliční smlouvu s Prahou 1 sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Odůvodnil to manažerským selháním Čižinského a názorovými neshodami.

Nová koalice smlouvu o spolupráci podepsala už před úterním odpoledním jednáním zastupitelstva. Smlouva, kterou mají Novinky k dispozici, zavazuje strany k tomu, aby nejpozději dva měsíce od potvrzení svých pozic vytvořily programové prohlášení na roky 2020 až 2022. Chtějí zároveň navázat i na práci končícího vedení.

Čižinský a Piráti ve vedení Prahy 1 končí

Domácí

„Strany, vědomy si své odpovědnosti za další rozvoj Městské části Praha 1, vyjadřují touto smlouvou společnou vůli spravovat městskou část Praha 1 s maximálním ohledem na potřeby a zájmy jejích obyvatel,“ píše se například ve smlouvě.

Na úterním jednání zastupitelstva na Žofíně, které se protáhlo až do večerních hodin, se sešly zhruba dvě stovky občanů s transparenty jako „Podporujeme starostu Čižinského“ nebo „Koncepce místo populistických experimentů“. Tedy jak na podporu Prahy sobě a Pirátů, tak na podporu nově vznikající koalice.

Jakub Michálek na zastupitelstvu Prahy 1. Zdroj: Novinky.czVideo: Novinky

Do sporu s občanem se dostal předseda pirátských poslanců Jakub Michálek, když se vrhl na muže, který držel transparent s nápisem „Stydíme se za tebe, Pavle“ s tím, že ačkoliv drží plakát, pod kterým jsou podepsáni Piráti, sám členem této strany není.

Pirát Michálek se na zastupitelstvu Prahy 1 vrhl na občana. Šířil prý dezinformace

Domácí

Novou radu Prahy 1 by měl tvořit Starosta Petr Hejma (STAN), který bude mít na starosti gesce územního rozvoje a bezpečnosti. Zástupcem starosty se stal Petr Burgr (lidovci). Radní pro školství byla zvolena Eva Špačková, radním pro dopravu Richard Bureš (ODS), radním pro finance a rozpočet Jan Votoček (TOP 09), radním pro kultivace a oživení památkové rezervace Michal Caban (My, co tady žijeme), radním pro cestovní ruch Karel Grabein Procházka (ANO). Posledním radním bude podle koaliční smlouvy člen ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám