Hlavní obsah

Čističky zhoršují vodu v rybnících, varuje vědec

Brno

Kvalita vody v českých rybnících v posledních letech trpí paradoxně i budováním čistíren odpadních vod u menších sídel. Podle vědců jsou úhrny srážek sice stejné jako v minulosti, ale mnohem vyšší je výpar.

Foto: Jihočeský kraj

Rybník Chrastí na Trhosvinensku

Článek

„Čističky sice snižují organické znečištění, produkují ale výrazně vyšší množství fosforu, který je živným roztokem pro sinice. Některé rybníky vlivem těchto jevů vysychají,“ upozorňuje Radovan Kopp z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF Mendelovy univerzity.

Čistírny odpadních vod u menších obcí s méně než dvěma tisícovkami obyvatel podle Koppa legislativa nijak nelimituje z hlediska odstraňování nebo i monitoringu fosforu na odtoku.

Vedro zkazilo vodu v Máchově jezeře i na Lipně, v Podolsku na Orlíku dokonce zakázali koupání

Domácí

„Nová čistička tak sice odstraní organické znečištění, ale naopak přidá množství fosforu na odtoku. Kvalita vody v nějakém místním rybníku byla tedy paradoxně často lepší než před vybudováním čističky,“ poznamenává Kopp.

Především na jižní Moravě, která dlouhodobě patří k nejsušším oblastem Česka, jsou v poslední době již poměrně běžné tzv. záchranné výlovy rybníků v letních měsících. Některé ještě před několika lety běžně obhospodařované vodní plochy už dokonce úplně vyschly. Příkladem je Mušlovský dolní rybník u Mikulova, který vyschl před čtyřmi lety.

Průzračné vodní plochy jsou iluzí

Zároveň vědec upozorňuje na skutečnost, že nejsou zcela ojedinělé situace, kdy přítok do rybníka tvoří pouze „vyčištěná“ a fosforem „obohacená“ odpadní voda, která je v podstatě zejména živným roztokem pro sinice. „V Česku musíme intenzivně řešit problematiku kvality odlehčených odpadních, vyčištěných vod. Jinak není šance zlepšit současný stav a jakost vody v rybnících se bude dále zhoršovat.

Představy o průzračných vodních plochách vhodných ke koupání jsou tak v současných podmínkách iluzorní, a to i při úplném vyloučení rybářského hospodaření,“ pokračoval Kopp.

„Málokdo si dovede představit, že z jednoho hektaru vodní plochy se za slunných letních dnů odpaří až tři litry vody za jedinou sekundu. Objem vody se tak rychle snižuje, více se prohřívá, urychlují se rozkladné pochody v sedimentech rybníků, klesá obsah rozpuštěného kyslíku a celý ekosystém rybníka se stává značně nestabilním. Rybníkáři to vše musí předvídat a odhadnout, kolik si mohou dovolit nasadit do jednotlivých rybníků ryb,“ sdělil vědec.

Jak doplňuje, svůj díl na zhoršování kvality vody má samozřejmě i způsob hospodaření na polích, utužení půdy, velké půdní celky či orba až po okraj vodní plochy rybníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám