Hlavní obsah

Počty hospitalizovaných i nakažených skokově rostou. Ministerstvo neřeklo, jaký má plán

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík
Aktualizováno

Vývoj epidemie koronaviru se i vlivem skokového navýšení počtu nakažených dostal do rizikového scénáře, prognóza dalšího vývoje tak není příliš optimistická. Jak by se zhoršení situace mohlo v rámci možného zpřísňování opatření dotknout lidí, je ovšem nejasné. Ministerstvo zdravotnictví Novinkám sdělilo, že sice pracuje s predikcemi a plánem, který je na ně navázaný, konkrétní ale nebylo. Podle koalice Spolu resort žádný plán nemá.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Uprostřed hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová, vlevo šéf ÚZIS Ladislav Dušek.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Rizikové faktory jako nedostatečná proočkovanost či vyprchání ochrany u rizikové části populace, zejména té seniorní, působí. Tento týden začíná vývoj epidemie zrychlovat směrem k rizikovým scénářům. Ty bohužel říkají, že virová nálož v populaci dál významně poroste, protože je tu velké množství lidí, mezi nimiž se virus může šířit,” popsal pravděpodobný nadcházející vývoj pro Novinky ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

V současnosti je proti covidu naočkováno 67,5 procenta dospělé populace, podle Duška by bylo potřeba alespoň 80 procent.

Hygienici plánují na úvod listopadu kontrolní akce na území celého Česka

Domácí

V pondělí bylo odhaleno 2521 nově nakažených, což je oproti minulému pondělí o přibližně 1200 případů více. Současně je to nejvyšší denní přírůstek od dubna. Vzrostl značně také počet hospitalizovaných pacientů s covidem, kterých je aktuálně v nemocnici 544. Na začátku září to bylo necelých 300.

„Stále sice platí, že v nemocnicích by díky ochrannému efektu očkování neměla zátěž být taková, jakou jsme zažili vloni na podzim nebo letos na jaře. Nicméně počty těžce nemocných porostou a již nyní se na to chystá síť krajských koordinátorů intenzivní péče,” avizoval dále Dušek.

Tři predikce, tři plány, tvrdí ministerstvo

Se vzrůstajícím trendem, kdy podle upravené predikce budou brzy denně přibývat přes tři tisíce nakažených a v nemocnicích může být v jednom dni až tisíc pacientů, z toho 250 až 300 na JIP, se tedy nabízí otázka, jak přesně a kdy vláda zareaguje případným zpřísněním opatřeních.

„V současné době má ministerstvo zdravotnictví připravené tři predikce možného vývoje, na které je navázaný konkrétní plán,” sdělil Novinkám na dotaz bez dalších podrobností mluvčí resortu Daniel Köppl.

„Vzhledem k tomu, že dnes už máme proočkováno téměř 70 procent dospělé populace, tak kritéria jsou odlišná od těch, která se používala na jaře. Kromě incidence, čísla R a dalších údajů již daleko větší úlohu hrají hospitalizace,” doplnil.

Žádný plán není, tvrdí Spolu

Podle AntiCovid týmu koalice Spolu ale resort a vláda nemá jasný plán ani cíl, jak nadále epidemii řešit, a nemá připravená opatření reagující na narůstající počet nemocných.

Vláda navíc podle expertů ODS, TOP 09 a lidovců opozici nespokytla ani potřebná data. Bez znalostí dat pak prý není možné aktivně podpořit stanoviska připravovaná ministerstvem zdravotnictví. K jejich zapojení do rozhodování přitom vyzval minulý týden premiér končící vlády Andrej Babiš (ANO).

„Jako AntiCovid tým jsme neobdrželi žádnou platnou strategii boje s covidem-19. Nemáme přístup k prediktivním analýzám. Nejsou nám známa ani aktuální data o stavu obsazenosti akutních a intenzivních lůžek, a to včetně plánu navyšování kapacit při nárůstu počtu nemocných,” uvedli experti.

ON-LINE: Přibylo 2521 nově nakažených

Koronavirus

V minulosti fungovaly, více či méně účinně, tři systémy, které veřejnosti na základě změny různých parametrů epidemie umožnily alespoň rámcově předvídat, jaká opatření budou zaváděna při zhoršení epidemie a jak se musí koronavirová čísla zlepšit, aby došlo ke zmírnění restrikcí.

Testy zdarma mají od prosince skončit, řekla hlavní hygienička

Domácí

Systém tzv. semaforu, kterým se však vláda příliš neřídila, nahradil protiepidemický systém PES, s nímž přišel tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný. I zde kabinet čelil dlouhodobě kritice, že se plánem neřídí a překotně dál zavádí nebo naopak nerozvolňuje, i když by tomu hodnoty odpovídaly, restriktivní opatření.

Do třetice byl zaveden systém šesti balíčků, který podle celostátní incidence, tedy počtu nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním období, určoval, co se bude otvírat či zavírat. Ovšem balíčky postihl stejný osud jako jejich předchůdce. Vláda totiž avizovala, že spíše než počty nových případů je třeba sledovat počty hospitalizovaných a pacienty v těžkém stavu.

Tyto statistiky ovšem nyní začínají výrazně narůstat a ministerstvo zdravotnictví neřeklo, jaká a zda vůbec nějaká opatření v návaznosti na rostoucí čísla budou.

Nárůsty nakažených a hospitalizovaných jsou patrné od druhé poloviny srpna, tehdy ovšem byly velmi pozvolné. Výrazně ale počty nakažených začaly stoupat minulý týden, kdy v pondělí přibylo 1341 nakažených, o tři stovky více než první zářijové pondělí. V průběhu týdne se počty nových případů navyšovaly až k pátečním 1782 nově pozitivním.

Toto pondělí ovšem nastal skokový nárůst, kdy oproti minulému pondělku bylo zaznamenáno o přibližně 1200 nových případů více, včerejší bilance je tak 2521 nově diagnostikovaných. V nemocnicích nyní s covidem leží 544 pacientů, což je o přibližně stovku více než před víkendem. V těžkém stavu je aktuálně 95 pacientů, oproti minulému pondělí je to o 19 pacientů více. Na začátku září přitom leželo v nemocnicích 294 pacientů s covidem a těžký průběh mělo 41 z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám