Hlavní obsah

Církve si ubližují lpěním na zabetonovaných pozicích, míní Stropnický o restitucích

Právo, Oldřich Danda

Martin Stropnický, který je jedním z vyjednavačů hnutí ANO o budoucí vládě, má za to, že k řešení otázky církevních restitucí by mohly zásadně přispět samotné církve. Podle Stropnického jim škodí, že setrvávají v „zabetonovaných” pozicích a nereflektují nálady veřejnosti, která z velké části vnímá šíři restitucí kontroverzně.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Martin Stropnický (ANO)

Článek

Měl by se revidovat zákon o církevních restitucích?

Nejdříve by si to měli vyříkat soc. demokraté a lidovci. Jedni říkají, že je potřeba zákon zmrazit a změnit, a druzí říkají, že by se nic měnit nemělo. My nejsme v žádném z těchto táborů.

Odluka církve od státu je potřebná, ale na druhou stranu ten zákon byl uvařen za spektakulárních okolností o jeden hlas. Prosazovali ho lidé, které jsem 15 let slyšel říkat, že to nejde. Tím myslím hlavně ty z ODS, kteří mi málem zakazovali jednat s papežem (Stropnický byl velvyslancem ČR ve Vatikánu – pozn. red.).

Také nás – a myslím kdekoho – udeřila výše odstupného 59 miliard korun navýšená o inflaci. To udělat v době, kdy ekonomika moc dobře nefunguje, je dost svérázný čin. Trochu jsem předpokládal, že se církve samy ozvou a řeknou, že bude lepší to udělat jinak. Nebo že se církve zavážou nějakým břemenem, např. že ročně otevřou jeden hospic. Ale odezva se nekoná.

V neděli jsme slyšeli argumentaci pana Sobotky, vyžádali jsme si ji písemně a musíme se na to podívat. Nejsem právník, ale soudím, že se zákonem, který stvrdil Ústavní soud, bude velmi problematické jakkoli kvedlat. Nechtějte ale vědět, jak to bude.

Zajímá mě, jakou roli v tom sehrajete?

Musíme nejdřív vyslechnout návrh soc. dem., jak to řešit. Ten si necháme analyzovat od právníků a potom se k němu postavíme. Ale převládá názor, že není možné to nechat být, tak jak to leží a běží. Nějakým způsobem na to reagovat musíme.

ČSSD chce snížit výplatu náhrad, ale i zmrazit vydávání majetků o rok. Byli byste jak pro snížení výplat, tak i pro to roční moratorium?

Já bych byl hlavně pro to, setkat se s Českou biskupskou konferencí a sdělit jim, že tady ten tlak je a že je tu určitá celospolečenská nálada. A taky se jich zeptat, jestli nemají pocit, že jim vlastně škodí setrvávat v zabetonovaných pozicích.

Já ty lidi znám a vím, že je potřeba s nimi nejednat ultimativním tónem a jednat s nimi jako s partnery. Pak bude možné i něčeho dosáhnout. Nemyslím to vůči ČSSD zle, ale pokud vykřikuje veřejně, jak se na to podívá, tak je zaděláno na slepou uličku.

Související témata

Foto: Právo

Předvolební poutač hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše. Slaměných panáků má být po celé zemi 46.

Podle mého je problém v tom, že je vyplácení náhrad příliš velkorysé. Když to srovnáte s jinými zeměmi, tak zjistíte, že v Maďarsku vyplatili církvím odškodnění v přepočtu tisíc korun na hlavu a v superkatolické velmoci v Polsku tisíc pět set. U nás to vychází na 10 tisíc. V situaci, když zmrazíte valorizaci důchodů, tak udělat takto velkorysé gesto vůči církvím v takto vyhlášené laické zemi není samo sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám