Hlavní obsah

Chystá se zpřísnění opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda na středečním mimořádném zasedání projedná návrhy ministerstva zdravotnictví, které mají omezit šíření epidemie covidu-19. Resort navrhuje, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Chce rovněž obnovit povinné nošení respirátorů v zaměstnání. Počty nakažených v posledních dnech rychle rostou.

Foto: Sandra Sanders, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pondělí byl v Česku zaznamenán nejvyšší denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 od konce dubna, kdy jich bylo 2536, za úterý pak byl přírůstek ještě vyšší – 3246 nakažených.

Stoupl také počet hospitalizovaných. Na přelomu týdne přibylo více než sto pacientů. Aktuálně jich je 620, z toho 102 ve vážném stavu. Statistika neukazuje zhoršení za poslední den, data však bývají doplňována i zpětně.

Vojtěch navrhne kontroly bezinfekčnosti v restauracích a respirátory v práci

Domácí

Vláda bude jednat odpoledne. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby personál restaurací musel kontrolovat testy či očkování zákazníků. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bylo toto opatření projednáno se zástupci restauratérů i pivovarů a podporuje ho Hospodářská komora.

Ministerstvo chce také obnovit povinné nošení respirátorů uvnitř v zaměstnání a ve školách. Proti tomu se už v úterý ohradil ministr školství Robert Plaga.

Ve třídách znovu roušky, navrhne Vojtěch. Plaga protestuje

Domácí

Vojtěch ve středu před jednáním vlády upřesnil, že ministerstvo navrhne, aby v krajích, kde je epidemie covidu-19 nejhorší, nosily děti starší 12 let roušku i při výuce ve třídě. „V tuto chvíli je to asi pět krajů," řekl.

Uvedl, že mluví o nošení ochrany nosu a úst ve třídách. Ve společných prostorách škol je už nyní povinné. Podle Vojtěcha podobné opatření platilo také na konci předchozího školního roku.

V rámci protikoronavirových opatření ministerstvo zdravotnictví navrhuje také ukončit hrazení preventivních testů na covid-19 z veřejného zdravotního pojištění od 1. prosince, počítá ale s výjimkami. Určitě to budou děti do 12 let, zřejmě i lidé se zahájeným očkováním. Naopak mírnější by mohly být podmínky pro karanténu po kontaktu s nakaženým. Po týdnu ji bude možné ukončit negativním testem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám