Hlavní obsah

Chvojka ruší kampaň HateFree Culture, pracovníci projektu o tom nevěděli

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Projekt HateFree Culture by měl na Úřadu vlády skončit. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v pondělí Novinkám přiznal, že projekt od počátku vnímal jako časově omezený, a kampaň v dubnu skončí. Pracovníky projektu ovšem jeho slova zaráží. V úterý se totiž měli sejít a výsledky projektu mu na Úřadu vlády prezentovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva a Legislativní radu vlády Jan Chvojka (ČSSD)

Článek

„Kampaň HateFree Culture končí v dubnu. Jde o časově omezený projekt, ve kterém jsem se rozhodl nepokračovat. Výsledky kampaně budeme velmi podrobně analyzovat,” sdělil Novinkám Chvojka. Na případ jako první upozornil časopis Týden.

„Byť mně je idea kampaně blízká a podpora překonávání předsudků a stereotypů je potřebná, mrzí mne, že o HateFree se v poslední době hovořilo spíše v souvislosti s jejím financováním či s personálními otázkami,” dodal Chvojka.

Lidem z HateFree nic neřekli

Pracovníci projektu HateFree Culture přitom o blížícím se konci netušili, dozvěděli se o něm z médií, jak Novinkám sdělil koordinátor projektu Lukáš Houdek. V úterý by se s Chvojkou měli ohledně fungování HateFree sejít.

Někdejší ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), pod jehož vedením projekt vznikal, s neprodloužením smlouvy nesouhlasí.

Projekt HateFree se specializoval na vyvracení hoaxů a stereotypů. Humornou cestou se snažil i upozornit na předsudky v české společnosti. Její části byl ale spíš trnem v oku, kritici jej považovali za příliš „sluníčkářský”.

Některým lidem vadilo i jeho financování, ačkoli peníze na něj šly z 80 procent z grantů Lichtenštejnska, Islandu a Norska. Úřad vlády na jeho provoz přispěl necelými osmi milióny korun.

Skandál nicméně vyvolalo, když deník MF Dnes odhalil, že někdejší šéf projektu HateFree Nikola Kříštek zároveň působil i ve sdružení AISIS. To získalo veřejné zakázky v hodnotě pět miliónů korun. Podle Dienstbiera byl ovšem Křístek pouhým zaměstnancem sdružení AISIS, které má na starosti inovace ve vzdělávání v Česku.

„Když Křístek zjistil, že se ta neziskovka hlásí do výběrového řízení, tak to okamžitě na Úřadu vlády nahlásil tomu oddělení pro veřejné zakázky a stáhnul se z jakéhokoli jednání o té zakázce,” uvedl pro Novinky Dienstbier. Křístek vede v AISIS projekt Zdravá abeceda, který má vést děti předškolního věku k zdravému stravování a pohybu.

Reklama

Výběr článků

Načítám