Hlavní obsah

Chudé děti vězňů obdaruje tým Andělského stromu

Právo, Stáňa Seďová

V Česku většinou marně čeká na vánoční dárek od maminky či tatínka až 30 tisíc dětí. Tolik jich má své rodiče ve vězení. Vyrůstají v ústavech, u pěstounů, příbuzných a rodiče dlouhé měsíce nevidí. Tým Andělského stromu vytoužený dárek koupí a s dopisem, v němž mámy či tátové píšou, že na ně myslí, dětem pod stromek doručí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedním z nich je i Alenka. „Žije u tety. Matka ji opustila a s tatínkem Pavlem, který si odpykává dvouletý trest, má pouze telefonický kontakt. Tatínek jí chybí, má o něj obavy a tak jako další děti zažívá nejistotu, zda na ni nezapomněl,“ řekla vedoucí projektů pro rodiny a děti odsouzených Žaneta Dvořáčková.

Pavel se podle ní loni obrátil na Mezinárodní vězeňské společenství, které v rámci projektu Andělský strom přináší o Vánocích dětem odsouzených dárky.

Dětem z chudých rodin sebral vir kontakt se školou

Koronavirus

„Po loňských Vánocích nám Pavel napsal, jak moc pro něj znamená, že dcera mohla dostat dárek. Do telefonu mu nadšeně popisovala, jak housenka vypadá a že s ní spinká každý večer a objímá ji místo tatínka. Pavel děkoval, že jsme nad ním nezlomili hůl a pomohli mu cítit se zase jako otec,“ dodala.

Další dárky, kterých Andělský strom loni nadělil 1300, putovaly dvěma dětem, jejichž otec je ve výkonu trestu a ony vyrůstají v pěstounské péči prarodičů své biologické matky.

Dívka s Downovým syndromem onemocněla leukémií, léčbu zvládla a zase rozdává úsměvy

Děti

„Vážím si toho a jsem dojat, když se najdou lidé jako vy, kteří jsou ochotni pomoci lidem jako já a udělat našim dětem radost. Já si trest odpykávám již poněkolikáté za majetkovou trestnou činnost. A poprvé díky vám a vašemu šlechetnému skutku cítím výčitky i ke společnosti, a ne jen ke svým dětem, které vyrůstají bez otce,“ napsal recidivista autorům projektu, na který upozornila iniciativa HateFree Culture.

Odpověď těch, kteří pomáhají, je i mottem Andělského stromu – Děti nemohou za činy svých rodičů, přesto musí nést jejich důsledky.

Plínky i sluchátka

Dárkem to ale mnohdy nekončí. „Nezištná pomoc dárce pomohla také paní Romaně, která se ze zoufalství kvůli dluhům uchýlila ke krádežím, což ji dovedlo do vězení. V žádosti o dárek z Andělského stromu poprosila o zimní bundu pro dceru, která zůstala doma s tátou v invalidním důchodu. Dárce přidal další drobnosti a rodinu podpořil i po návratu Romany, která se díky tomu dostává z dluhové pasti,“ popsala Právu Blažena Kotrsová, koordinátorka Andělského stromu.

Nejhezčí dárek, radují se rodiče, děti i kantoři

Domácí

V létě pro tyto děti dobrovolníci pořádají i tábor Andělský kemp. Do nápadu pomoci dětem a rodinám odsouzených, se kterým přišla odsouzená Američanka v 70. letech, se v Česku zapojili před deseti lety. Pracovníci projektu vyhledávají odsouzené a kontaktují jejich rodiny, aby se seznámili s přáními a potřebami dětí.

„Letos jsme obdrželi 1295 přihlášek, několik jich je na cestě. Přání těchto dětí se neliší od přání jejich vrstevníků. Nejčastěji pořizujeme panenky, figurky superhrdinů, plyšáky či auta. Nakupujeme i plínky pro miminka. Letos jsem udivena, jak velký je zájem o sluchátka a reproduktory, a říkám si, nakolik to ovlivnila distanční výuka,“ uzavřela Kotrsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám