Hlavní obsah

Chtěli složit kauci za Ratha, k soudu přinesli dvě sedmičky vína

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Politická strana Změna 2012 vnímá vazbu Davida Ratha jako neoprávněnou. Prý už pro ni není žádný důvod. Svůj nesouhlas přišli zástupci strany vyjádřit k soudu pro Prahu-východ. V podatelně odevzdali dvě sedmičkové lahve vína, jako kauci za poslancovo propuštění.

Chtěli složit kauci za Ratha, k soudu přinesli dvě sedmičky vínaVideo: Novinky

 
Článek

„My jsme přesvědčeni, že všechny důvody pro vazební stíhání Davida Ratha pominuly. Chceme proto, aby ho soud propustil a dál vyšetřoval na svobodě,“ uvedl za stranu její lídr a mluvčí Milan Hamerský.

Zástupci strany si myslí, že soud by měl vyhovět obhájcům a poslance z vazby propustit. „Vůči Davidu Rathovi je to nepřiměřené, nemá už nadále možnost, aby porušoval zákony. Není už ani hejtmanem, ani krajským zastupitelem. Navíc všichni svědci už byli dávno vyslechnuti, a tak tu není ani prostor pro to, aby někoho ovlivňoval,“ uvedl Hamerský.

Zástupci Změny 2012 jsou prý Rathovými politickými odpůrci a v mnoha otázkách se s ním neshodují. O jeho osvobození se zasazují hlavně proto, že si přejí, aby Česká republika byla právním státem, kde platí stejná pravidla pro všechny.

„Všem lidem, i těm kontroverzním jako je David Rath, by se mělo měřit stejně. Jsou tu někteří kmotři, kteří v opilosti někoho přejedou a teď se sluní v Chorvatsku na dovolené,“ rozhorlil se Hamerský ve zjevné narážce na podnikatele Romana Janouška.

Na čtrnáctimiliónovou kauci, kterou soud Rathovi uložil, se prý snažili sehnat potřebné finance, nakonec ale odevzdali jen dvě sedmičky bílého vína. „Chtěli jsme původně sehnat čtrnáct melounů, ale nakonec máme dvě sedmičky. Jedna sedmička dostala Ratha do problémů, tak ho z nich třeba dvě sedmičky zase dostanou,“ zakončil happening Hamerský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám