Hlavní obsah

Chřipka ustupuje

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Chřipková epidemie v ČR už je na ústupu. V uplynulém týdnu onemocnělo 3058 pacientů na sto tisíc obyvatel, a to je o téměř devět procent méně než v týdnu předminulém.

Foto: Archív souboru

Archívní fotka souboru z prvomájového průvodu

Článek

"Ještě je to přes epidemický práh, který činí dva tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel. Zlom k ústupu ale již nastal. Během týdne či čtrnácti dní chřipková epidemie ustoupí ještě výrazněji," řekla Právu v pondělí Marie Otavová z Národní referenční laboratoře pro chřipku při Státním zdravotním ústavu v Praze.

Dodala, že na čistou chřipku nikdo nezemřel, ale jeden případ se prošetřuje. Každoročně však na chřipku a s ní spojené komplikace, především zápaly plic v ČR zemře asi tisíc lidí, převážně starších a nemocných jinými chorobami. Vysloveně na chřipku jde však vždy o jednotlivce.

Otavová dodala, že chřipka ještě stoupá v Praze, kde nově postihla 3019 nemocných na sto tisíc obyvatel a oproti předminulému týdnu jejich počet stoupl o téměř devět procent. "Největší nárůst nemocných však byl v Pardubickém kraji a to 24 %, Královehradeckém 22 % a Jihočeském 16 %. Naopak největší pokles nemocnosti byl v uplynulém týdnu v Moravskoslezském kraji - 31 %, Jihomoravském -30 % a Karlovarském -28 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipku nesmíme podceňovat

Chřipka je zdánlivě lehké onemocnění, ale pokud mu nevěnujeme dostatečnou pozornost a neležíme v posteli, prokážeme svému zdraví medvědí službu. Když ještě...

Chřipková epidemie do dvou týdnů ustoupí

Do dvou týdnů by chřipková epidemie, která je v České republice v těchto dnech na vrcholu, měla začít ustupovat. Novinářům to řekl ve čtvrtek Michael Vít,...

Výběr článků

Načítám