Hlavní obsah

Chovanec o sporech s ANO: Pokud se budeme jen hádat, vláda ztratí smysl

Právo, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by následujících osm měsíců do sněmovních voleb pokračovaly koaliční hádky mezi ČSSD a hnutím ANO, vláda by ztratila smysl. Myslí si to ministr vnitra a místopředseda ČSSD Milan Chovanec. V nedělní Partii televize Prima tak reagoval na hádky obou stran, které vyvolal závěr vyšetřovací komise ke sporné reorganizaci policie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Komise svou půlroční práci uzavřela s tím, že sloučení protikorupční policie s protimafiánským útvarem (ÚOOZ) nemělo za účel odstranění tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty, ani zabránění vyšetřování některých kauz. Na druhou stranu reforma podle ní nebyla dobře připravená.

„Vláda má před sebou ještě osm měsíců vládnutí a já odmítám, že bychom se měli osm měsíců hádat a neposunout dál zákony, která tahle země potřebuje,“ prohlásil Chovanec.

Ve středu se podle něj sejde koaliční rada. „Předpokládám, že tam si řekneme, co vlastně chceme a jaké jsou priority na následujících osm měsíců. Odmítám, abychom se osm měsíců hádali a nic nedělali. Pokud by to takto mělo být, tak ta vláda ztrácí smysl,“ řekl.

Zkritizoval také ministra spravedlnosti za hnutí ANO Roberta Pelikána, který nepřijal Sněmovnou schválené čtvrteční usnesení. Podle tohoto usnesení by se vláda měla zabývat situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství a měla by zvážit i personální změny na vedoucích postech. [celá zpráva]

Spor o „úkolování” ministra

Sněmovna také vyzvala šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, aby se omluvil komisi, protože v souvislosti s ní mluvil o výsměchu, šaškárně a prasárně. Podle Pelikána politické rozhodnutí nemůže úkolovat ministra, jak má vykonávat svou personální odpovědnost vůči státnímu zastupitelství.

„Doufám, že se kolega Pelikán s usnesením Sněmovny popere. Není možné říci: Já to dělat nebudu,“ podotkl Chovanec.

Personální změny na olomouckém vrchním státním zastupitelství však nechce ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. [celá zpráva]

Čtvrteční jednání Sněmovny bylo mezi oběma vládními stranami velmi vyhrocené. Sociální demokraté obviňovali ANO z toho, že neoprávněně využilo policii v předvolebním boji. ANO zase trvalo na tom, že loňská reforma policie sloužila k tomu, aby rozprášila ÚOOZ, protože si dovolil vyšetřovat korupci ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám