Hlavní obsah

Chlíbek: Vakcínu od Pfizeru čekejme v únoru až březnu

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcínu proti covidu americké firmy Pfizer s nadějí vyhlíží celý svět. Firma tento týden oznámila, že očkovací látku bude mít vyvinutou a schválenou už do konce roku.

Foto: Fakulta vojenského zdravotnictví - Univerzita obrany

Roman Chlíbek

Článek

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka by se mohlo začít očkovat i v Česku v prvních měsících příštího roku. „Opatrně hovoříme o únoru až březnu. Na prosinec bych nesázel,“ řekl v úterý Chlíbek v ČT s tím, že látka musí nejdřív dostat registraci, což se může zdržet. Nejprve by měly vakcínu dostat rizikové skupiny.

Nutné dvě dávky

„Určitě to jsou lidé starší 65 let, chronicky nemocní s vybranými diagnózami,“ uvedl vakcinolog. Prioritně by se podle něj měli očkovat i zaměstnanci zdravotnických zařízení, sociálních služeb, domácí zdravotní péče nebo učitelé.

Ve Švédsku se chystají na očkování. Dvě třetiny lidí jsou pro

Koronavirus

Na každé očkování jsou nutné dvě dávky. Do konce letošního roku Pfizer a BioNTech plánují vyrobit vakcínu pro 25 milionů lidí, tedy 50 milionů dávek, a do konce roku 2021 1,3 miliardy dávek.

S americkou vládou uzavřely firmy smlouvu v hodnotě 1,95 miliardy dolarů na dodávky sto milionů vakcín. Británie by měla dostat deset milionů dávek do konce roku, přičemž si objednala dalších 30 milionů. EU si smluvně zajistila 200 milionů dávek s možností rozšíření o dalších sto milionů.

Nadějně podle Chlíbka zní vyjádření společnosti, že vakcína má až devadesátiprocentní účinnost. „Znamená to, že devět z deseti lidí získá skutečnou ochranu a jeden, který případně bude mít příznaky, bude mít rozhodně mírnější průběh. I pro něj bude očkování významný benefit,“ míní Chlíbek.

Aby očkovací látka zafungovala a virus se přestal šířit, musí být proočkovanost populace vysoká. „Aby efekt byl plošný i na neočkovanou část populace, musí se proočkovat 60 až 65 procent lidí. Čím větší proočkovanost, tím větší jistota,“ dodal Chlíbek.

Po vakcíně od Pfizeru byli očkovaní jako v těžké kocovině, bolela je hlava

Koronavirus

Češi na vakcíny proti covidu hledí zatím s nedůvěrou, podle nedávného mezinárodního průzkumu National Pandemic Alarm vyjádřilo v České republice ochotu nechat se očkovat jen 36 procent lidí.

Skladuje se v silném mrazu

„Lidé se obávají něčeho nového. Jsem přesvědčený, že jakmile se vakcína začne plošně po­užívat po Evropě, důvěra bude postupně narůstat a mezi rizikovými skupinami bude větší zájem. Jakmile lidé uvidí, že vakcína je bezpečná, zájem bude stoupat,“ předpokládá Chlíbek.

Uvedl, že podle zatím dostupných dat mělo asi 60 procent dobrovolníků vedlejší účinky, které jsou srovnatelné s ostatním očkováním. „Tedy bolest v místě vpichu, zarudnutí a zvýšenou teplotu. S tím se setkáváme téměř u všech vakcín,“ řekl Chlíbek.

Nevýhodou této očkovací látky může být, že se musí skladovat ve velmi nízké teplotě, při minus 80 stupních. Jedna lah­vička obsahuje vakcínu pro pět lidí naráz a v lednici vydrží jen pět dní. „To u ostatních vakcín není běžné a každý lékař nemá takové prostory k dispozici. Bude muset být používána jen tam, kde jsou k tomu podmínky,“ řekl Chlíbek.

Americko-německá vakcína? Vidím to nadějně, ale ještě není hotovo, říká Chlíbek

Domácí

EU již v srpnu uzavřela dohodu s britskou firmou AstraZeneca o dodávce 400 milionů dávek jiné vakcíny. Ty se mají rozdělit podle počtu obyvatel ve členských zemích, na Česko připadá až 7,5 milionu vakcín.

Resort zdravotnictví zatím objednal jen tři miliony dávek, aby měl volné ruce pro nákup vakcíny od jiných výrobců. K dispozici by měla být i vakcína od firmy Novavax, která nedávno koupila výrobní kapacity u Prahy. Část vakcíny se bude vyrábět v Česku, část ve Švédsku a kompletovat se bude v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám