Hlavní obsah

Chládek: Prezident mě oslovoval „pane ministře”

Praha
Aktualizováno

Adept na ministra školství Marcel Chládek (ČSSD) svou „maturitu“ u prezidenta Miloše Zemana složil. Výhrady k jeho nominaci hlava státu nemá a jak sám Chládek po schůzce prozradil, prezident ho oslovoval „pane ministře“. Na Pražském hradě ve čtvrtek pokračují schůzky hlavy státu s budoucími ministry koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kandidát ČSSD na ministra školství Marcel Chládek po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

„Potvrzeno mi to nebylo, ale vzhledem k tomu, že mě pan prezident oslovoval 'pane ministře' a říkal mi, že mám k němu dveře otevřené, že by rád se mnou hovořil o oblasti školství i v budoucnu, tak z toho jsem dopředu vydedukoval, že s mojí osobou pan prezident problém nemá,“ odpověděl Chládek po setkání se Zemanem na dotaz, zda mu prezident slíbil, že ho jmenuje ministrem.

Ocenil Zemanovy znalosti z oblasti školství. „Pan prezident je velmi podrobně informován o stavu českého školství. Probrali jsme zevrubně celý systém, od mateřských škol přes základní, střední a vysoké školy,“ uvedl.

Dotkli se také problému kolem neochoty hlavy státu jmenovat vysokoškolské profesory. Chládek potvrdil, že existují dvě varianty řešení: pravomoc jmenování profesorů by přešla na předsedu Senátu nebo ministra školství. Problém by se podle něj mohl vyřešit v březnu, nejpozději v květnu.

S Jourovou řešil čerpání evropských peněz

Po Marcelu Chládkovi dorazila na Hrad kandidátka na post ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Také v jejím případě prý debata s prezidentem probíhala v přátelském duchu. Prezident jí prý potvrdil, že ji jmenuje ministryní.

Zeman s Jourovou se většinu času bavili o lepším nastavení čerpání evropských fondů. „Ubezpečila jsem pana prezidenta, že pro to minulé období budeme dělat řadu technických, účetních a všelijakých dalších kroků, abychom ještě proplatili maximum projektů a abychom stáhli na minimum ztrátu,“ uvedla.

Bavili se prý ale také například o zlepšení propagace regionů a o podpoře podnikání.

Válková: Není všechno propojená chobotnice

Schůzku s prezidentem si pochvalovala také kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO). Podle ní neexistovalo jediné téma, na kterém by se se Zemanem neshodli. „Příjemně mi to potvrdilo možnost spolupráce v oblasti formální a věřím, že i neformální,“ řekla po setkání novinářům.

Na dotaz, zda jí prezident slíbil křeslo ve vládě, odpověděla: „Spíš bych řekla, že si neodnáším opačný příslib, že mě nejmenuje.“

Co se týče resortu, na který pravděpodobně nastoupí, ráda by, aby lidé přestali mít dojem, že všechno je „propojená chobotnice“. „Je třeba navrátit veřejnosti pocit, že se v České republice může domoci spravedlnosti,“ prohlásila.

Brabec si se Zemanem připil vínem

Také kandidát na ministra životního prostředí Richard Brabec označil schůzku za „praktickou a velmi příjemnou“. Na všech tématech se podle něj s prezidentem shodli. „V prioritách jsme si určitě porozuměli,“ uvedl.

Sám Brabec bere podle svých slov resort životního prostředí jako krizový. V první řadě se bude chtít zaměřit na otázku operačních programů, kde hrozí ztráty. Chce také provést audit smluvních vztahů.

Prezident zřejmě nebude mít problém jej příští týden jmenovat. „Nehovořil o tom, ale neměl jsem z jeho vyjádření pocit, že by tomu tak nebylo,“ přiblížil Brabec, kterého prý Zeman tituloval jako budoucího ministra životního prostředí. S prezidentem si také během schůzky připili vínem, které kandidát na ministra přinesl.

Se Zemanem si notoval i Daniel Herman, kandidát na ministerstvo kultury. Zeman mu prý přímo řekl, že se příští středu, kdy bude vláda jmenována, uvidí znovu.

Co se týče problematiky resortu, bavili se zejména o ochraně památek. „Mluvili jsme rámcově, nezabíhali jsme do nějakých konkrétních podrobností, ale hlavně jsme se zabývali tematikou ochrany kulturních pamětihodností,“ uvedl.

Jako poslední dorazila za prezidentem navržená ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová. Po schůzce uvedla, že se Zemanem probírala mimo jiné problematiku kolem výplaty sociálních dávek. Bavili se také o rodinné politice.

Mládek: Zeman mi dal pár otcovských rad

Jako první dorazil ve čtvrtek na Hrad Jan Mládek, adept na ministra průmyslu a obchodu. Mládek byl jedním z těch kandidátů, k nimž prezident vyslovil své výhrady. Směřovaly k tomu, že si kandidát na ministra průmyslu a obchodu zažádal dvakrát o bezpečnostní prověrku, ale ani jednou ji nezískal. Ve čtvrtek se na toto téma také bavili. „Pan prezident mi udělil pár otcovských rad,“ okomentoval Mládek debatu bez dalších podrobností. „To bych si nechal pro sebe,“ dodal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Mládek (ČSSD)

Se Zemanem ale probrali řadu dalších témat. „Bavili jsme se o všech otázkách spojených s fungováním ministerstva průmyslu a obchodu a pokryli jsme opravdu široký okruh témat, od fungování CzechInvestu, ekonomické diplomacie, podpory zahraničního obchodu, energetické politiky, dostavby Temelína, prolomení limitů,“ uvedl kandidát na ministra.

Sám byl podle svých slov překvapen, jak moc našli v těchto otázkách s Milošem Zemanem shodu. „Zjistil jsem, že míra shody mých názorů na otázky spojené s ministerstvem průmyslu a obchodu je ještě větší, než jsem si myslel před příchodem,“ prohlásil.

Odmítl ale sdělit, zda mu prezident přislíbil, že jej jmenuje ministrem. „Nechte se překvapit příští týden,“ opakoval na dotazy novinářů.

Zaorálek s Dienstbierem až příští týden

Na Hrad míří ještě kandidátka na ministryni spravedlnosti Helena Válková (ANO), potenciální ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), možný ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a adeptka na post ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD).

Zeman ve středu jednal například s kandidátem na ministra obrany Martinem Stropnickým (ANO). Přes výhrady, které k němu měl, prý řekl, že ho do vlády jmenuje. Podobně se vyjádřil v případě uchazeče o místo ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). O něm sice dříve prohlásil, že je popleta, ale ministrem ho prý jmenuje.

Posledními dvěma politiky nové vlády, s nimiž se Zeman sejde, budou na začátku příštího týdne Jiří Dienstbier a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Ani k jednomu z nich prezidenta nepoutají vřelé vztahy. Dienstbier by se měl stát ministrem pro lidská práva, Zaorálek by měl usednout v Černínském paláci, odkud se řídí česká diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám