Hlavní obsah

Chaos v EET není, s návrhy přišli pozdě účastníci pilotního projektu, hájí se Babiš

– Praha
Novinky, bja

První vlna EET se i přes poslední návrhy na změny v systému spustí 1. prosince, řekl ve čtvrtek vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Odmítl kritiku, že předkládá zásadní změny v systému elektronické evidence na poslední chvíli. Vysvětlil to tím, že ministerstvo čekalo na výsledky pilotního projektu. Do spuštění přitom zbývá týden.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš vysvětlil, že změny v EET, které ve středu přednesl na koaliční radě, prý vyplývají z reakce podnikatelů na zavedení pilotního projektu. Do něj se zapojilo více než 16 tisíc podnikatelů, kteří vydali přes pět miliónů účtenek. „Zásadně odmítáme komentáře politků, že je tu chaos, žádný chaos tu není,” reagoval Babiš na své kritiky.

Situaci kolem EET glosoval na Twitteru i Petr Fiala.

„Samozřejmě, jak je u nás zvykem, všechno se nechává na poslední chvíli a až teď vlastně uživatelé sami přicházejí s různými návrhy,” dodal s tím, že právě proto se sešel s ředitelem Asociace pro elektronickou komerci Janem Vetyškou. Zdůraznil, že Vetyška byl překvapený dopadem zákona na e-shopy, které už ze své podstaty obchodují zpravidla bezhotovostně a jejich transakce jsou tak už evidovány. Nakonec se dohodli, že e-shopy budou z EET vyjmuty.

Kritici ministrovi vyčítají, že na to měl přijít dřív. Větší rozpaky ale vzbudil návrh, podle kterého by se EET nemusela týkat malých podnikatelů s ročním příjmem do 250 tisíc korun, kteří si zažádají o paušální daň. Finanční správa by pak jejich požadavek vyhodnotila individuálně.

Změny přednesl na koaliční radě a očekával prý pragmatickou diskuzi. Jeho návrh prý podpořili lidovci, ale k jeho překvapení vyvolal nevoli ČSSD. Její členové vyjádřili svou nevíru v připravenost systému evidence tržeb. Lidovci pak naznačili, že Babiš měl doporučení vyslyšet dříve.

„Očekával jsem nějakou pragmatickou diskuzi. KDU-ČSL to jednoznačně podpořila, vzala si čas na nějaký komentář. Bohužel reakce ČSSD byla velice nepřátelská, takže já tomu nerozumím,“ řekl Babiš.

Sobotkovu dopisu se vysmál

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli svým pochybnostem ohledně funkčnosti EET dokonce Babišovi poslal dopis. Možnost paušálu podle něj může založit nerovnost a rozmíšky mezi podnikateli. V dopisu Babiše vyzval, ať pro ostatní ministry vyhodnotí dopady navrhovaných změn.

Babiš dopis po tiskové konferenci ukázal médiím s komentářem: „Nad tím se můžu pouze zasmát.”

Šéf hnutí ANO uvedl, že mu psala téměř devadesátiletá babička, že provozuje v domě prodejnu zeleniny, kterou prodává svým sousedům. Právě ona by podle Babiše mohla po zavedení evidence tržeb požádat o paušální daň na finanční správě. Bude ovšem na rozhodnutí úřadu, zda jí vyjde vstříc.

Anketa

Bude podle vás EET pro stát přínosem?
Ano
41,1 %
Ne
58,9 %
Celkem hlasovalo 2414 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám