Hlavní obsah

Čeští vojáci se zapotí, tisíce jich vyrazí na zahraniční manévry

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České vojáky čeká perný rok. Hlavně v jeho druhé polovině by měli ve velkém počtu vyrazit na vojenská cvičení NATO do zahraničí. Jak zjistilo Právo, např. v září by se do německého Hohenfelsu mělo na čtrnáct dní vypravit 1400 českých vojáků a desítky kusů vojenské pozemní i letecké techniky. Což budou manévry, které česká armáda již dlouho nezažila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„Toto cvičení se týká secvičení jednotek NRF, tedy sil rychlé reakce NATO,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Kromě vojáků by do Německa měly odjet také obrněnce Pandur a odletět bitevníky L-159 a vrtulníky Mi-24. Většina vojáků bude ze 7. brigády v Hranicích na Moravě, která se na cvičení již intenzivně připravuje.

O vojenských cvičeních NATO se ve čtvrtek začalo intenzivně debatovat poté, co se ve středu večer na americkém webu Defense News objevila zpráva, že USA v rámci mise Atlantic Resolve hodlají kvůli konfliktu na Ukrajině a postoji Ruska rozšířit přítomnost svých vojsk ve střední a východní Evropě. [celá zpráva]

Tato zpráva se sice zcela nepotvrdila, ale dokázala rozvířit mezi lidmi emoce. Podle českých politiků nechtějí Spojené státy v Evropě rozšiřovat základny, ale chtějí se více účastnit vojenských cvičení, kterých bude letos na evropském kontinentu více než požehnaně. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je přirozené, že má česká armáda zájem se těchto cvičení účastnit.

„Myslím si, že musíme mít zájem na tom, abychom participovali na projektech společného výcviku a společných cvičení, abychom sdíleli zkušenosti dalších armád NATO,“ uvedl Sobotka. [celá zpráva]

Česko má podle něj k dispozici řadu vojenských prostorů a újezdů a chce, aby byly využívány.

Prezident uklidňoval: Žádné základny

„Předpokládám, že ty informace, které se objevily, se týkají zesílení intenzity americké účasti ve vojenských cvičeních, která budou organizována v Evropě,“ poznamenal.

Podle českého ministerstva obrany se letos bude konat mezinárodní cvičení v Náměšti nad Oslavou, kde se stejně jako minulý rok budou cvičit piloti a letečtí návodčí z řady zemí NATO, mezi nimi budou i vojáci USA.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek rozptyloval dohady, že by se měli američtí vojáci zabydlet na českém území.

„Pokud se jedná o normální cvičení, tak to není opravdu nic nového, protože armády členských států Aliance pravidelně pořádají vojenská cvičení na našem území. Nejedná se o žádný trvalý pobyt ani o vojenské základny,“ řekl prezident.

Manévry i v Polsku, Itálii a Pobaltí

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve čtvrtek reagoval, že Česko zesílí přítomnost svých vojáků na aliančních cvičeních, která proběhnou v rámci mise Atlantic Resolve.

„Větší americká aktivita v Evropě a další cvičení jsou součástí opatření přijatých vloni na summitu NATO ve Walesu. My tuto iniciativu vítáme a společných cvičení se dle našich možností budeme aktivně účastnit,“ doplnil Stropnický.

„Podstatou programu Atlantic Resolve není trvalá přítomnost amerických vojáků v ČR, ale posílení příspěvku amerických ozbrojených sil k obranyschopnosti NATO prostřednictvím častějších společných cvičení s evropskými spojenci. ČR v tomto ohledu není výjimkou,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany.

Kromě velkého cvičení v Německu se čeští vojáci budou účastnit manévrů v Polsku. Na cvičení nazvané Common Challenge v půlce listopadu vyrazí pět set vojáků. Další cvičení by měla proběhnout v Pobaltí, ale i na jihu Evropy, v Itálii a ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám