Hlavní obsah

Sobotka: Společná cvičení v rámci NATO jsou v našem zájmu

Česká republika musí mít podle premiéra Bohuslava Sobotky zájem na společném výcviku a cvičeních s armádami států NATO. Sobotka předpokládá, že informace o posílení vojenské přítomnosti USA ve střední a východní Evropě se týkají „zesílení intenzity americké účasti” na cvičeních.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle informací, které ve středu přinesl server Defense News, plánuje americká armáda v reakci na možnou hrozbu ze strany Ruska posílení své vojenské přítomnosti na starém kontinentu v rámci mise Atlantic Resolve. Vedle České republiky bylo zmíněno i Maďarsko a Gruzie. [celá zpráva]

„Předpokládám, že ty informace, které se objevily, se týkají zesílení intenzity americké účasti ve vojenských cvičeních, která budou organizována v Evropě,” poznamenal dále.

„My se účastníme spojeneckých vojenských cvičení, řada těchto spojeneckých vojenských cvičení je organizována i v České republice,” připomněl v reakci Sobotka.

ČR může poskytnout své vojenské prostory

Česko má podle něj k dispozici řadu vojenských prostorů a újezdů a chce, aby byly využívány.

Některá z těchto cvičení by se podle něj mohla odehrát i v Česku. „Myslím si, že musíme mít zájem na tom, abychom participovali na projektech společného výcviku a společných cvičení, abychom sdíleli zkušenosti dalších armád NATO,” dodal.

Situace se oproti loňsku změnila

Loni v červnu Sobotka prohlásil, že Česko nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě. Země tehdy podle něj nic takového s ohledem na bezpečnostní situaci nepotřebovala.

Ministerský předseda tak v té době reagoval na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám