Hlavní obsah

Čeští vědci vyvinuli vakcínu proti borelióze

Právo, Petr Kozelka

Úspěchu v boji proti nemocím přenášeným klíšťaty se podařilo dosáhnout českých vědcům. Tým výzkumníků z Univerzity Palackého v Olomouci, Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, Ústavu organické chemie a biochemie a Fyzikálního ústavu Akademie věd a společnosti Bioeveta totiž vyvinul vakcínu proti borelióze. Použitelná je zatím u psů a dalších zvířat, získané informace ale mohou významně pomoci při přípravě očkovací látky pro humánní medicínu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Libor Bittner s vakcínou proti borelióze

Článek

Vakcíny pro lidi by mohly být připravené za šest let, je přesvědčený ředitel společnosti Bioveta Libor Bittner. Už nyní vědci pracují s prvními experimenty na lidských buňkách a výsledky podle nich vypadají velmi nadějně.

„Borelióza trápí pás USA, Asie, střední i severní Evropy a je výrazným socioekonomickým problémem. Je to sice nesmrtící onemocnění, ale je chronické, v mnoha případech s doživotními následky. Je proto velký zájem, jak vzdorovat tomuto onemocnění. A to jde jen vakcinací,“ upozornil jeden z vědců Evžen Weigl.

Práce na očkovací látce trvaly tři roky. „Cílem projektu bylo připravit veterinární vakcínu, která by umožnila prevenci boreliové infekce u zvířat, zejména u psů. Další práce směřuje k přípravě a výrobě vakcíny pro použití v humánní medicíně,“ uvedl další z vědců, Milan Raška. Výzkumníci už podali i patent, aby svůj úspěch ochránili.

Nemoc nemá spolehlivou léčbu

Na boreliózu zatím nebyla nalezena zcela spolehlivá léčba a jediný léčebný postup spočívá ve včasném nasazení antibiotik v počátku onemocnění. Ne všichni léčební pacienti ale zůstanou bez následků.

„Ověřujeme, jak moc bude tato imunitní odpověď očkovaného jedince chránit. Zatím jsme přenášeli infekci na experimentální zvířata injekčně, čeká nás ještě klíšťový model přenosu infekce, který není jednoduchý. Budeme ho zavádět ve spolupráci s jinými pracovišti v České republice.

Lymská borelióza

Nemoc způsobují bakterie rodu Borrelia. V Evropě nejčastěji Borrelia afzelii a Borrelia garini, v USA pak Borrelia burgdorferi. Běžně se v přírodě vyskytují u hlodavců, z nichž je na člověka přenáší nejčastěji klíšťata.

Nákazu se lze rozeznat podle toho, že v místě přisátí klíštěte se po pěti až sedmi týdnech tvoří červená skvrna, jejíž střed postupně bledne. Je velká asi pět centimetrů. Další se mohou vytvořit na jiných částech těla. V tomto stadiu může mít nemocný příznaky podobné chřipce - tedy bolesti hlavy, svalů a kloubů. Pokud se nasadí antibiotika ze skupiny tetracyklinů, nemoc se vyléčí. Ve většině případů bakterii zlikviduje sám imunitní systém.

Pokud se tak nestane, nastupuje druhá fáze nemoci. Bakterie v ní postihuje nejčastěji nervy a klouby. Méně často propukne i třetí stadium, které má nejrůznější projevy od zánětů míchy či postižení lícních a očních nervů po záněty kloubů. Nemoc, především u dětí, je v případě třetího stadia často chronická.

Očkovací látka existuje pouze pro druh bakterie burgdorferi, tedy pro druh vyskytující se na americkém kontinentu.

Doposud jsme mohli vyhodnocovat všechny imunologické odpovědi organismu, avšak klíšťový model umožní posoudit schopnost vakcíny bránit nejen rozvoji infekce, ale i jejímu přenosu z klíštěte na hostitele,“ vysvětlil Jiří Nepeřený ze společnosti Bioveta.

Reklama

Výběr článků

Načítám