Hlavní obsah

Čeští lékaři poprvé zavedli pacientce umělou plíci, má ji pověšenou na hrudníku

Novinky, Natálie Lošková, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) zachránili život pětatřicetileté pacientce s těžkou plicní hypertenzí ojedinělou metodou vyřazení plic z oběhu a využitím umělé mimotělní plíce. Unikátní zákrok byl na světě zatím proveden pouze u 20 pacientů, v ČR vůbec poprvé. Žena díky němu bude moci podstoupit následnou transplantaci plic.

Čeští lékaři poprvé napojili pacientku na umělou plíci, zachránili jí tím životVideo: Novinky

 
Článek

„Pacientku jsme přijali loni v prosinci v podstatě jako umírající ženu s masivním chrlením krve z plic a selháváním srdce,” uvedl vedoucí intenzivní péče Kliniky anesteziologie Martin Balík.

Plíce mladé matky dvouletého dítěte byly hypertenzí natolik poškozeny, že se jimi neprotlačovala krev. Lékaři postupně její stav stabilizovali, a protože nebyla možná transplantace, přistoupili k ojedinělé metodě napojení na umělou plíci.

Foto: VFN Praha

Pacientka a matka dvouletého dítěte s první umělou plící v České republice

„Pacientce jsme implantovali unikání bypass, který obchází její plíce. Umožnili jsme jí žít s mimotělní plící pověšenou na hrudníku, aby její tělo mělo určitý čas se zotavovat a připravit na budoucí transplantaci plic, která je její jedinou perspektivou,“ uvedl lékař Balík. Novou metodu konzultovali i s odborníky z německého Regensburgu, kteří se operace také zúčastnili.

„Princip operace spočívá ve vytvoření obchvatu mezi hlavní plicní tepnou, která vede krev ze srdce do plic, a levou síní, kam za normálních okolností přitéká okysličená krev z plic. Obchvat tedy vede mimo tělo a plíce a je do něj vložen přístroj, který okysličuje krev a současně ji zbavuje kysličníku uhličitého,“ přiblížil přednosta II. chirurgické kliniky - kardiovaskulární chirurgie VFN Jaroslav Lindner, který ženu operoval. Zařízení tak dokonale nahrazuje funkci plic.

Foto: VFN Praha

Mimotělní umělá plíce okysličuje krev a současně ji zbavuje kyslíku uhličitého

Podle lékařů vydrží umělá plíce i na delší dobu, a zvyšuje tím šance pacientky, která mezitím čeká na vhodného dárce plic. Operace zlepšila funkci pravé srdeční komory i celého organismu. Díky mimotělnímu přístroji se navíc může lépe pohybovat po nemocnici a mít kvalitnější výživu, čímž se zlepšuje její stav na budoucí transplantaci.

Její boj ale nekončí, stále totiž musí čekat na vhodného dárce. Podle předního českého hrudního chirurga Roberta Lischkeho je však dárců málo. „Čekací lhůta bývá v průměru tři až čtyři měsíce, ale záleží na velikosti plic, kvůli jaké nemoci je transplantace potřeba, i na potřebné krevní skupině. Od prosince jsme pro pacientku našli už deset různých dárců plic, bohužel ale žádné z nich nesplňovaly podmínky,” vysvětluje Lischke.

V České republice se ročně provede přes 40 transplantací plic, ve srovnání se světem se tak řadí mezi vysokoobjemové centrum.

Lékaři v Podolí operovali nenarozenému dítěti obří nádor

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám