Hlavní obsah

Čeští horolezci v Pákistánu jsou v pořádku

Právo, Novinky, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD/PRAHA

Skupina horolezců v Pákistánu vedená paní Dinou Štěrbovou je v pořádku. V pondělí se s ní zkontaktovalo ministerstvo zahraničí. "Potvrdila, že v pořádku je ona, její manžel i všichni účastnici," uvedl pro Novinky mluvčí ministerstva Richard Krpač.

Článek

Čeští horolezci v Pákistánu, kteří se pohybovali v oblasti Karákorámu asi 300 km od epicentra zemětřesení, se podle ČTK už o víkendu ozvali svým příbuzným. České ministerstvo zahraničí zpočátku zprávu nemohlo potvrdit.

"Horolezci se údajně ozvali svým příbuzným, nikoli však zastupitelskému úřadu. Proto zprávu nemůžeme potvrdit," uvedl dopoledne pro Novinky mluvčí ministerstva Richard Krpač.

Složité pátrání

Do oblasti Nagna Parbatu mířila skupina sedmi horolezců. "Složitě se podařilo zjistit, že jde o skupinu horolezců vedených Dinou Štěrbovou. Kontakt se nám s nimi zatím nepodařilo navázat, do Islámábádu má zítra přiletět manžel paní Štěrbové," řekl včera pozdě večer Právu český velvyslanec v Pákistánu Alexandr Langer.

Českou diplomacii na přítomnost skupiny upozornili až příbuzní. "Dcera jednoho z těch mužů se nemůže od zemětřesení otci dovolat na český mobil, obrátila se proto na nás," řekl Langer. "Máme tedy jen informaci, že se tu někde pohybují. Snažíme se samozřejmě zjistit podrobnosti." Dlouho nebylo vůbec známo, že se jedná o zdatné sportovce vedené velmi zkušenou horolezkyní Štěrbovou (65), která v roce 1984 stanula jako první Češka v historii na osmitisícovce, vrcholu Čo Oju (8201 metrů).

Ani ambasáda, ani ministerstvo zahraničí navíc ještě v neděli odpoledne nevěděly, kolik Čechů se má vůbec hledat - cifra se pohybovala mezi šesti a osmi. "Hovořili jsme již s rodinami tří z nich," řekl Právu odpoledne mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. "Zjistili jsme již většinu jmen členů té skupiny, nikdo ale neví, kolik přesně jich je celkem. Mluvčí zároveň upozornil, že chybějící telefonický kontakt nemusí znamenat kritickou situaci horolezců. Že se neozvali, nutně neznamená, že jsou v nebezpečí, nebo že jsou pohřešováni."

Horolezci nenahlásili na ambasádě své plány

Velvyslanec Langer má za to, že podobné výpravy by neměly být závislé na českém mobilu, ale měly by s sebou v odlehlých horách mít místní satelitní telefon. Domnívá se také, že pátrání by bylo daleko efektivnější, pokud by o sobě dala skupina na ambasádě vědět. "Bývá zvykem, že když se jede do nejistého nebo nebezpečného teritoria, nahlásí se ambasádě příjezd a poté i odjezd," řekl diplomat. "Letos v létě tak učinily tři horolezecké skupiny, které jednaly naprosto zodpovědně. Tato tak ale bohužel neučinila."

Reklama

Související témata:

Související články

V Asii pohřešována skupina českých horolezců

Po ničivém zemětřesení, které v sobotu postihlo Asii, pohřešují příbuzní skupinu českých horolezců. Informaci v neděli potvrdila zástupkyně českého velvyslance...

Výběr článků

Načítám