Hlavní obsah

Cesta k většímu rozvolnění bude dlouhá. PES by už otevíral restaurace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostat se k „magické hranici” sedmidenního klouzavého průměru 100 nakažených na 100 000 obyvatel, která by znamenala větší rozvolnění, se zatím podařilo pouze třem krajům. Karlovarský a s odstupem Královéhradecký kraj si udržují výsadní postavení a spolu s Plzeňským krajem se již nyní mohou těšit alespoň z otevřených školek i plánovaného obnovení prezenční výuky pro žáky druhého stupně základních škol, což je priorita.

Článek

Karlovarský kraj se svým sedmidenním průměrem 36 případů na 100 000 obyvatel v rámci republiky vymyká. Královéhradecký kraj má klouzavý průměr 52 případů a Plzeňský 97. Všechny kraje tak splnily podmínku 100 případů na 100 000 lidí a po školkách se tam v pondělí 3. května otevřou i druhé stupně základních škol.

Pozitivně se vyvíjí situace v Praze, která aktuálně hlásí 107 případů a je pravděpodobné, že vláda ve čtvrtek rozhodne o otevření pražských školek a druhého stupně ZŠ. Dalším z krajů, v nichž se o možném rozvolnění uvažuje, je Středočeský, kde je aktuální sedmidenní průměr 129. Bez šance není v tomto ohledu ani Liberecký, kde je průměrně 127 případů na 100 000 obyvatel.

Přehledně: Jak se bude rozvolňovat

Domácí

Před týdnem měl Karlovarský kraj týdenní průměr 45, Královéhradecký 70 a Plzeňský 108 případů na 100 000 obyvatel.

Ne všude je situace tak pozitivní. V ostatních regionech je průměrný počet případů přes 150, přičemž Zlínský a Jihočeský kraj hlásí dokonce 221, respektive 251 případů.

Celorepublikový průměr je 151 případů, a ačkoliv sledujeme od počátku března prakticky setrvalý pokles, hranice 100 případů na 100 000 obyvatel je zatím vzdálena.

PES by už otevíral restaurace

Zajímavé je srovnání současného systému balíčků a nyní již nepoužívaného protiepidemického systému PES, který akcentoval odlišná kritéria.

Nejnižší index vykazuje systém v Pardubickém kraji (39), zatímco nejhorší situace je podle něj v kraji Jihomoravském  (62). Většina regionů by ve starém systému spadala do stupně číslo 3, pouze Pardubický do druhého a Jihomoravský do čtvrtého stupně. V novém systému týdenního počtu nakažených na 100 000 obyvatel se přitom oba kraje pod sebe nijak zásadně neliší a s čísly 137 v případě Pardubického a 158 v případě Jihomoravského patří k průměru.

Ve třetím stupni již měly být například otevřeny vnitřní prostory restaurací, což je podle současných pravidel meta, kterou dosáhneme až s 5. balíčkem, který je podmíněn méně než průměrně 50 případy na 100 000 obyvatel během jediného týdne. To by předpokládalo, aby se za týden nepotvrdila nákaza u více než zhruba 5300 osob.

Jenom pro představu lze doplnit, že jen za úterý přibylo 3229 nových potvrzených případů nákazy koronavirem.

Kritéria protiepidemického systému (PES)
• Kolik lidí se v poslední době nakazilo?
4denní počty pozitivních na covid-19 (na 100 000 obyvatel)
• Kolik seniorů se v poslední době nakazilo?
14denní počty pozitivních na covid-19 (na 100 000 obyvatel ve věku od 65 let)
• Narůstá počet nakažených – šíří se virus v populaci?
Zjednodušený výpočet reprodukčního čísla
• Dokážeme nakažené účinně a rychle zachytit?
Podíl hospitalizovaných, nezachycených v komunitě, za posledních 14 dní
zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám