Hlavní obsah

Česko vysílá do Nepálu traumatým

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika vyšle možná ještě v pondělí v noci do Nepálu poničeného zemětřesením specializovaný traumatým složený z lékařů, zdravotních sester a hasičů. V oblasti by měl operovat minimálně 14 dní, informoval novináře ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají trosky zřícených budov v hlavním městě NepáluVideo: Reuters

 
Článek

Traumatým může na pokyn vlády vycestovat kamkoli na světě během 24 hodin, obvykle na místa, kde došlo k živelním katastrofám. Nejezdí do míst válečných konfliktů.

„V této chvíli je nejvíc třeba zdravotníků a těch, kteří by řešili velké množství zraněných lidí, kteří jsou zasaženi tím, co se tam odehrálo,“ řekl Zaorálek. Vláda proto vyšle na místo tým 36 lidí složený z devíti lékařů, 14 zdravotních sester a 13 hasičů.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Obyvatelka prochází v nepálském městě Bhaktapur mezi troskami zřízených domů.

Vyrazit by mohli ještě v pondělí v noci, vláda zatím schválila jejich působení v Nepálu na 14 dní, ale počítá i s případným prodloužením o dalších 14 dní. Boeing 737, který tým do hlavního nepálského města Káthmándú dopraví, by mohl zpět přivézt Čechy, kteří se v oblasti nacházejí.

Bude se jednat o stroj společnosti Travel Service, podle Zaorálka totiž armádní letouny nemají dostatečnou kapacitu a letět vícekrát, to by se nevyplatilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanada poslala do Nepálu humanitární pomoc za pět miliónů dolarůVideo: Reuters

Vláda v pondělí vyčlenila na tuto pomoc 20 miliónů korun. „Prostředky jsou na dopravu, traumatým a je tam i rezerva, protože by tam tým mohl zůstat i dalších 14 dní. Nemusíme to vyčerpat všechno, ale je to dostatek, abychom zajistili měsíc fungování týmu v Nepálu,“ řekl Zaorálek.

Doplnil, že v zemi se nyní nachází 216 českých občanů. Z tohoto počtu se u 191 podařilo ověřit, že jsou v pořádku, u 25 se nedaří navázat spojení, ale vzhledem ke špatnému pokrytí v oblasti to podle Zaorálka není překvapivé. „To samo o sobě překvapivé není a my se snažíme postupně u všech vyloučit, že by se jim něco stalo,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám