Hlavní obsah

Česko večer zasáhnou bouřky. Budou silnější, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zpřísnil varování před silnými bouřkami. Večer a v noci na neděli mají udeřit téměř v celých Čechách. Z původního nízkého stupně nebezpečí upravil výstrahu během sobotního dopoledne na vysoký stupeň.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 7.8.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Výstraha se týká Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského,Libereckého a královéhradeckého kraje.

Bouřky mají podle varování doprovázet nárazy větru až 90 km/h a přívalové srážky, místy může napršet až 50 mm na metr. Původní varování očekávalo vítr do 75 km/h a srážky do 40 mm.

Foto: web ČHMÚ

Výstražné informace o hrozících bouřkách na území ČR

Hrozí také zatopení sklepů, podchodů a podobně. Nárazy větru také mohou lámat větve stromů. Varování je platné od sobotní osmé hodiny večerní, nebezpečí by pak mělo podle odhadů meteorologů pominout kolem třetí ráno.

Vlivem přívalového deště a nasycenosti povodí může v bouřkami zasažených oblastech docházet k rychlému vzestupu hladin zejména na menších tocích s dosažením prvního a druhého povodňového stupně (SPA), výjimečně i třetího.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

V Libereckém kraji očekávají meteorologové vzestup hladiny na řece Smědé pro stanice Frýdlant a Bílý Potok. „Na stanici Předlánce (Smědá) není vyloučena krátkodobá možnost dosažení 3.SPA," uvedl ČHMÚ. Prudké vzestupy hladin se dají očekávat i na menších tocích v povodí horní Jizery i na samotné Jizeře.

Reklama

Výběr článků

Načítám