Hlavní obsah

Česko půjde před soud za klecová lůžka

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praxe uzavírání mentálně postižených lidí do klecí, kterou údajně stále provozuje řada ústavů sociální péče a psychiatrických léčeben, zřejmě přivede Českou republiku před soud. Žalobu na stát připravuje Mezinárodní organizace pro práva lidí s mentálním postižením (MDAC). Novinkám to potvrdil její český zástupce David Záhumenský.

Článek

MDAC zatím po českých ústavech hledá nejvhodnějšího pacienta, na jehož případě chce u soudu dokázat, že zavírání lidí do klecí je v Česku stále zavedenou praxí. "Zatím hledáme vhodného klienta. Až ho najdeme, jsme připraveni jít do soudního sporu se státem ohledně porušování lidských práv v ústavech," řekl Záhumenský.

Aféru s klecovými lůžky rozdmýchala v roce 2004 britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová, která v britském tisku používání klecových a síťových lůžek v České republice kritizovala. Tehdejší ministr zdravotnictví Josef Kubinyi (ČSSD) na to reagoval okamžitým zákazem klecových lůžek, za což si vysloužil velmi ostrou kritiku prezidenta republiky Václava Klause. Ten pak svolal schůzku odborníků, jejímž výsledkem byla dohoda, že klecová lůžka se i nadále budou v České republice používat, ale jen ve výjimečných případech.

Použití klecí upravuje zákon

V květnu 2005 schválila Sněmovna novelu zákona o sociálním zabezpečení, která řeší tzv. restriktivní opatření v ústavech sociální péče, mezi která patří i použití klecových lůžek. Zákon jej umožňuje pouze ve výjimečných případech, kdy dochází k ohrožení života či zdraví pacienta nebo jiných osob. Předpis rovněž vyžaduje souhlas lékaře a přísnou evidenci použití omezujícího opatření.

Podle ministerstva klece už téměř neexistují

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) s tvrzením MDAC nesouhlasí. Podle mluvčí ministerstva Kateřiny Beránkové v současné době v ústavech sociální péče klecová lůžka prakticky neexistují. "Ministerstvo už dva roky pořádá výcvik pro pracovníky ústavů, jehož cílem je zvládnout klienta v agresi pomocí chvatů a slovní domluvy. Bez klecí a sedativ," upozornila Beránková.

V roce 2004 bylo podle údajů ministerstva v ČR celkem 654 klecových lůžek. "Od té doby se situace podstatně změnila. Například v ústavech sociální péče, které spadají přímo pod MPSV, není v současné době takové lůžko už ani jedno," uvedla Beránková s tím, že nové statistické údaje budou k dispozici koncem letošního roku.

MDAC: nic se nezměnilo

Podle zástupců MDAC se ale nic nezměnilo a lidé jsou bezdůvodně do klecí zavíráni dál. Žalobou chtějí přimět stát, aby zrušil velké ústavy sociální péče a místo nich podporoval menší zařízení s individuálnějším přístupem k pacientům.

Podle Davida Záhumenského je velkým problémem také velká uzavřenost nynějších ústavů. Veřejnost podle něj prakticky nemá možnost jakékoliv kontroly nad tím, co se v ústavech odehrává.

MDAC se chce se žalobou obrátit nejdříve na českou justici. V případě, že české soudy neuznají její oprávněnost, bude Česká republika čelit žalobě u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Anketa

Zneužívají se podle vás v českých ústavech klecová lůžka?
Ano
11,2 %
Ne
88,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12347 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus odpověděl Rowlingové

Spisovatelka Joanne K. Rowlingová, která kritizovala používání síťových a klecových lůžek v České republice, se po odpovědi premiéra Vladimíra Špidly dočkala...

Výběr článků

Načítám