Hlavní obsah

Je nám líto, řekl Blatný. Česko přejde do čtvrtého stupně PES v pátek

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika přejde v rámci protiepidemického systému PES do čtvrtého stupně v pátek 18. prosince. Po pondělním jednání vlády to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dojde tak k opětovnému uzavření restaurací, otevřené zůstanou ale obchody i služby. Prodejny pak nebudou muset mít zavřeno nově v neděli.

Záznam: TK po jednání vlády 14.12.2020 Video: ČTK

 
Článek

„Vláda schválila přechod České republiky do rizikového stupně čtyři od pátku 18. prosince 0:00,“ prohlásil premiér a omluvil se.

„Chápeme rozpoložení těch, kteří se těšili, že budou moci o Vánocích realizovat svůj byznys,” dodal.

Jak bude vypadat plošné testování na koronavirus

Domácí

Líto je to i ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO). „Je nám nesmírně líto, že jsme museli přistoupit k tomuto kroku, ale situace tak, jak se vyvíjí, nás k tomu nutí,” uvedl Blatný.

Zavřít musí restaurace, prodávat od pátku mohou opět pouze přes výdejní okénka. Přes ně si budou lidé smět odnášet například kávu nebo čaj připravené v provozovně. Zavřít budou muset opět také ubytovací služby.

Německo staví očkovací centra ostošest. V Česku Babiš teprve navrhuje zmocněnce

Koronavirus

Nově bude platit také zákaz nočního vycházení od 23:00 do 05:00 a scházet se bude moci opět maximálně šest lidí. Omezí se i počet lidí na bohoslužbách, a to z 30 na 20 procent kapacity kostela.

Na lyže od 18. prosince 

Ve stupni čtyři ale budou také nově i výjimky. Kromě otevřených obchodů, jež nemusí nově zavřít ani v neděli, budou i nadále díky antigenním testům umožněny návštěvy v sociálních zařízeních.

Restaurace a hotely opět zavřou, dostanou i kompenzace 100 procent mezd a odvodů

Koronavirus

Otevřené zůstanou také služby. „A to s výjimkou bazénů, wellness center a ubytovacích služeb,” řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).  Páteční přechod na čtvrtý stupeň PES znamená ale i opětovné uzavření vnitřních sportovišť.

Na lyže jen na otočku, ubytování zakázáno, navrhne Blatný

Domácí

Vláda také konečně stanovila termín, kdy otevřou lyžařské areály. „Od 18. prosince bude možné jet na hory a lyžovat. Bude ale platit omezení, které se týká restaurací a hotelů,“ řekl Blatný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám