Hlavní obsah

Česko pomůže dvěma desítkám Afghánců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany už vybralo afghánské tlumočníky, kterým poskytne pomoc. Primárně budou spolupracovníkům české armády nabídnuty peníze, vyloučeno není ani jejich přemístění do České republiky.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Afghánští tlumočníci pomáhali českým vojákům a odborníkům i v komunikaci s afghánskými řemeslníky.

Článek

Vybraní Afghánci, kteří českým vojákům pomáhali v „nejaktuálnějším období“, budou přímo kontaktováni v nejbližší době, sdělila Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Ministerstvo zahraničí je připraveno udělit české ambasádě v Kábulu výjimku, aby mohla zajistit potřebná víza. Podrobnosti nechtějí české úřady kvůli bezpečnosti sdělovat. Pomoc by se měla týkat asi dvou desítek tlumočníků.

Hrozí jim smrt

Afghánským spolupracovníkům koaličních vojsk hrozí smrtí povstalecké hnutí Tálibán, které v poslední době zaznamenalo řadu vítězství: ovládl už 11 z celkových 34 provincií, což představuje více než dvě třetiny rozlohy Afghánistánu. Jen ve čtvrtek dobyl dvě provincie: Gházní a Herát.

Tálibán rychle postupuje, do tří měsíců může ovládnout celý Afghánistán

Svět

Česká vláda schválila na konci července program, který umožňuje pomoci překladatelům, kteří pracovali ve prospěch českých sil působících v Afghánistánu, a jejich rodinám. „Program je navržen tak, aby zohlednil náročnost služby jeho potenciálních a prověřených uživatelů a akceptoval individuální preference,“ uvedla Zechmeisterová.

Dodala, že primární možností asistence je poskytnutí peněz. „Není ale vyloučeno ani přemístění do ČR,“ dodala.

„Vysokoškoláci, kteří se osvědčili“

Vzhledem k tomu, že Tálibán každým dnem získává další území, jde o čas. Podle advokáta Radka Ondruše, jenž pomáhá českým vojákům, kteří chtějí získat azyl pro Afghánce, jež osobně poznali, jde o lidi, kteří si to zaslouží.

„Jedná se o vysokoškolsky vzdělané odborníky, kteří s českými vojáky spolupracovali a jejichž osobnost přesvědčila jejich české přátele, že si pomoc ČR skutečně zaslouží,“ řekl Právu Ondruš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán obsadil vládní budovy v KundúzuVideo: Reuters

Ministerstvo nechce kvůli bezpečnosti a ochraně účastníků programu sdělovat počty tlumočníků ani specifikovat nabízenou pomoc. Program se připravoval několik měsíců. Část překladatelů podle neoficiálních informací ještě před vyostřením situace v Afghánistánu v posledních týdnech preferovala spíš finanční pomoc před azylem v ČR.

„Považujeme za důležité zdůraznit, že jde o tlumočníky, kteří s českou stranou spolupracovali v tom nejaktuálnějším období. Ti byli vybráni a budou kontaktováni přímo. Pokud se tak nestane, znamená to, že nebyli do programu zařazeni,“ doplnila mluvčí obrany.

Víza z Kábulu

Ministerstvo zahraničí přislíbilo, že udělá vše, aby vytipovaní tlumočníci dostali vízum přímo v Kábulu, i když tamní česká ambasáda nemá oprávnění víza vydávat.

Advokát: Afghánští tlumočníci nám pomáhali, teď jim hrozí smrt

Domácí

„Bez jakýchkoliv odkladů poskytneme ministerstvu obrany v otázce zajištění víz pro afghánské spolupracovníky veškerou součinnost,“ řekl minulý týden Právu ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Na tahu je i ministerstvo vnitra při udělování azylu potřebným Afgháncům.

Tálibán se zmocnil správních středisek deseti ze 34 provincií, což představuje více než dvě třetiny rozlohy Afghánistánu. Alianční státy včetně Spojených států proto své bývalé spolupracovníky ze země evakuují.

Reklama

Výběr článků

Načítám