Hlavní obsah

Česko nakoupí vakcínu pro 5,5 milionu lidí

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) nakoupí vakcínu proti koronaviru pro 5,5 milionu lidí. Celkově to podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) bude stát necelé dvě miliardy korun. Sdělil to po pondělním jednání vlády.

Foto: Siphiwe Sibeko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví se stará o to, aby došlo k včasnému zajištění dostatečného počtu vakcín pro Českou republiku. Zavázali jsme se proto k nákupu vakcíny pro 5,5 milionu osob za necelé 2 miliardy korun,“ uvedl ministr.

Chlíbek: Mluvit o očkování v prosinci je neseriózní. Dodávky čekáme v prvním čtvrtletí

Domácí

V záloze je podle něj navíc ještě možné objednat dávky pro dalších 10,6 milionu lidí za dalších 4.5 miliardu korun.

„Kdybychom vyžili všechny možnosti, máme dávky pro 16 milionu osob, to je více, než je počet osob v České republice,“ poznamenal Blatný.

Německo nečeká. Začne očkovat proti covidu už v prosinci

Koronavirus

Dávky se podle něho budou distribuovat v průběhu příštího roku. Do 14 dnů by pak mělo ministerstvo přijít s plánem, podle kterého budou jednotlivé skupiny obyvatel testovány.

Vláda pak podle Blatného zrušila v pondělí nařízení, kterým zakázala nemocnicím poskytovat odkladnou péči. Nemocnice tak znovu mohou dělat plánované operace, musí však udržovat zálohy pro pacienty s onemocněním covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám