Hlavní obsah

Česko nabízí k zesílení ochrany zemí NATO gripeny a 300 vojáků

Čtyři gripeny a 300 vojáků nabízí Česká republika k zesílení ochrany zemí Severoatlantické aliance kvůli ukrajinské krizi, sdělil ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Okamžité posílení obrany aliančních zemí oznámil v Bruselu generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Slíbil například více letadel při hlídkování v Pobaltí a lodě v Baltickém moři, východním Středomoří i jinde podle potřeby.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

"Pokud o to NATO požádá, jsme připraveni poskytnout čtyři gripeny k zesílení ochrany vzdušného prostoru Pobaltí nebo polsko-ukrajinské hranice a 300 našich vojáků, kteří jsou vyčleněni do Sil rychlé reakce NATO," sdělil ministr obrany Stropnický.

Německo podle agentury DPA prozatím přispěje k ochraně východních členů NATO vojenskou zásobovací lodí a vysláním až šesti stíhaček Eurofighter. "Budeme mít více letadel ve vzduchu, více lodí na vodě a budeme více připraveni na zemi," prohlásil generální tajemník NATO.

Aliance podle něj posílí svou připravenost i výcvik a prověří a aktualizuje své obranné plány. Dohodnutá opatření se začnou uskutečňovat okamžitě a další kroky mají v případě potřeby následovat v příštích týdnech a měsících.

NATO tvrdí, že Rusko umístilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků. Rasmussen Moskvu vyzval, aby přestala destabilizovat Ukrajinu a distancovala se od podpory proruských separatistů. Posílení ochrany východních členů NATO má podle něj demonstrovat sílu alianční solidarity.

Reklama

Výběr článků

Načítám