Hlavní obsah

Česko může naočkovat 6,9 milionu lidí, Blatný už má plán

Česko má prostřednictvím společných smluv Evropské unie objednanou vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude hrazené z veřejného zdravotního pojištění a dobrovolné, vyplývá ze strategie očkování, kterou projedná vláda.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Dostupná by mohla být už na konci roku. Strategie to označuje za „minimálně reálné”, i tak by byla nejvýše pro 400 000 osob. Pro milion dalších lidí má být v prvním čtvrtletí příštího roku, ve druhém pro 2,62 milionu lidí, ve třetím pro 2,42 milionu lidí a ve čtvrtém pro 382 000 lidí. Další dávky budou dostupné v roce 2022.

První budou podle strategie očkováni lidé nad 65 let a nemocní s vážnými chorobami, například s chronickou plicní obstrukční nemocí, plicními fibrózami, vysokým krevním tlakem nebo vážnými nemocemi srdce, ledvin, jater, obézní či diabetici.

Němci kvůli odpůrcům vakcíny mobilizují i policii

Evropa

Jako další se budou očkovat vybraní zdravotníci, nejdříve z oddělení ARO a JIP a urgentních příjmů, poté pracovníci zdravotnické záchranné služby nebo infekčních oddělení.

Ze začátku se bude očkovat jen v nemocnicích a očkovacích centrech, budou i mobilní očkovací týmy. Praktičtí a další lékaři se přidají, až bude očkovací látky dostatek. Strategie počítá s nutností dvou dávek, které se budou podávat po 28 až 30 dnech.

Vakcína se zatím nebude používat u dětí, protože na to není testována.

Vakcína koronavirus nezpůsobí, vyvrací Blatný dezinformace

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám