Hlavní obsah

Česko dá zemím, které mají problémy s uprchlíky, 173 miliónů navíc

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika navýší humanitární pomoc pro země, které mají problémy kvůli migrační krizi. Ještě letos uvolní 105 miliónů korun, příští rok dalších 68 miliónů. V pondělí se na tom shodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Rozhodl také o tom, že během jednoho týdne Česko pošle 20 policistů do Slovinska, aby pomohli hlídat hranici s Chorvatskem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Předseda vlády o navýšení finanční pomoci informoval na Twitteru. „Pomáháme řešit uprchlickou krizi tam, kde vzniká: 105 miliónů navíc letos zamíří na Blízký východ a do Afriky, pro potravinový program OSN a UNHCR,“ napsal. V roce 2016 Česko vydá navíc 68 miliónů korun.

„Vláda letos navýší humanitární pomoc pro země postižené migrací o 105 miliónů korun, v roce 2016 to bude navíc o 68 miliónů korun,“ napsal Novinkám mluvčí vlády Martin Ayrer.

Peníze by měly jít do fondů EU pro Blízký východ, západní Balkán i Afriku. Dále by měly podpořit humanitární aktivity Světového potravinového programu a Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky v Sýrii.

Policisté pomůžou hlídat hranice Schengenu

Vláda také rozhodla o vyslání dvaceti policistů do Slovinska, kde budou střežit schengenskou hranici. V zemi by měli zůstat měsíc až měsíc a půl.

„Velet jim bude slovinská strana. Nastoupit by měli kolem 9. listopadu. Máme určitý počet policistů, kteří se hlásili do maďarské mise, takže máme z čeho vybírat,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Minulý týden už odjela do maďarského Szegedu hlídat schengenskou hranici padesátka policistů. [celá zpráva]

Náklady na vyslání policistů do Slovinska se vyšplhají na tři a půl miliónu korun, hradit se budou z rozpočtu ministerstva vnitra.

Chovanec v pondělí vyčíslil, že uprchlická krize už jeho resort letos stála půl miliardy. „Na příští rok byla vyčíslena částka asi jeden a půl miliardy korun. Pokud migrační tok bude takto slabý, jako je nyní, tak to možná ani nevyčerpáme,“ připustil Chovanec.

Pokud se však situace změní například tím, že Německo přestane přijímat uprchlíky jako doposud a omezí propustnost hranic s Rakouskem, potom by se ČR mohla stát předmětem migračního tlaku a peníze by stačit nemusely.

Do Slovinska odjede v půlce listopadu také padesátka českých vojáků. ČR do země pošle také kamióny, ženijní techniku a zdravotnickou jednotku. „Náklady budou ve výši čtyř miliónů korun a hrazny budou z rozpočtu ministerstva obrany,” sdělil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Prohlídka Bělé-Jezové

Šéf vnitra také oznámil, že se ve čtvrtek chystá do zařízení pro uprchlíky v Bělé-Jezové. Spolu s ním pojede i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a velvyslanci zejména západních zemí.

„Je to schůzka vyvolaná zástupci ambasád západních zemí. Pojedou se tam podívat například Němci, Švédi, Rumuni. Jsme připraveni jim zařízení ukázat. Nemáme co tajit a nemáme se za co stydět,” uvedl Chovanec.

„Čím víc lidí vidí ten stav, který tam je, a je z mého pohledu dobrý, tak si myslím, že je to ku prospěchu věci,“ dodal. Zopakoval, že kritika, která na nekvalitu zařízení směřuje, není pravdivá. Centrum podle něj splňuje podmínky 21. století.

Podmínky v Bělé-Jezové v minulosti kritizovali například ombudsmanka Anna Šabatová či šéf Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva Zajd Raad Husaj. [celá zpráva]

Anketa

Je správné, že ČR navýší pomoc zemím s migračními problémy?
Ano
11,1 %
Ne
88,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1378 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám