Hlavní obsah

Česko bez prezidenta? Pravomoci by převzali Nečas s Němcovou

Právo, jov

Funkční období prezidenta Václava Klause skončí 7. března 2013. Pokud by ani v té době nebyla zvolena hlava státu, země by se neocitla s prvními vteřinami 8. března ve vzduchoprázdnu. Valná část prezidentských pravomocí by přešla na premiéra Petra Nečase a předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou (oba ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Nečas a první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová

Článek

Ústava uvádí, že pokud se prezidentský úřad uvolní a nástupce ještě není zvolen nebo nesložil předepsaný slib, přechází část pravomocí na předsedu vlády a šéfa dolní komory. Usnést se na tom musí Sněmovna i Senát.

Premiér pak podle ústavy dostává do vínku například propůjčování státních vyznamenání, jmenování soudců nebo udělování amnestie. Stává se také vrchním velitelem ozbrojených sil.

Zaskakovali Špidla i Zaorálek

Na předsedkyni Sněmovny by přešlo právo jmenovat a odvolávat premiéra a členy vlády, přijímat demise, navrhovat a jmenovat ústavní soudce nebo členy Bankovní rady ČNB.

Právě otázka výběru ústavních soudců je velmi aktuální. Už nyní chybějí u Ústavního soudu dva soudci, příští rok vyprší mandát dalším osmi.

Němcová by měla i pravomoc vyhlásit volby do Senátu a rozpustit Sněmovnu na základě usnesení poslanců. V takovém případě by volby do dolní komory vyhlašoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Česká republika už situaci, kdy byla bez prezidenta, zažila v roce 2003. Václav Havel tehdy skončil ve funkci 2. února, nový prezident Klaus byl zvolen 28. února a slib složil 7. března. Zemi v mezičase vedli sociální demokraté – tehdejší premiér Vladimír Špidla a předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám