Hlavní obsah

Česko a Německo dál dělí kvóty, tvrdí Babiš po návštěvě Merkelové

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Migrace, sankce EU proti Rusku, situace na Ukrajině, ekonomika a daňové úniky, byla témata, která se probírala v Lichtenštejnském paláci na večeři s kancléřkou Angelou Merkelovou. Vzápětí na to jedna z nejmocnějších žena Evropy návštěvu české republiky ukončila.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová při návštěvě v Praze.

Článek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že rozpory v otázce řešení uprchlické vlny stále přetrvávají. "Já jsem paní kancléřce řekl svůj názor, který je konstantní, že si myslím, že by do Evropy neměl přijít nikdo bez pozvání a bez toho, aby věděl, kam směřuje a kdo ho pozval," řekl Babiš. Chybou podle jeho názoru je, že Evropská komise má v současnosti větší slovo než hlavy jednotlivých států.

Kancléřku Merkelovou u Lichtenštejnského paláce vítal pískotVideo: Novinky

Evropa podle něj migraci nezvládá a měla by si vzít příklad z řešení migrace v USA. Merkelová má na věc podle Babiše jiný názor, protože má Německo jinou zkušenost s migrací. "My máme jinou migrační historii, proto by nám Brusel a některé státy neměly vnucovat jejich politiku," uvedl.

Předseda Senátu Milan Štěch zase předal kancléřce výzvu k ukončení protiruských sankcí Evropské unie. „Sankce dopadají na evropské zemědělce i na některé české firmy,“ řekl.

Kancléřka podle něj slíbila, že se s problémy, které sankce způsobují českým zemědělcům či průmyslu, seznámí.

Na slavnostní večeři Merkelová pogratulovala České republice k hospodářskému výkonu a nízké nezaměstnanosti, řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)."Obě země ukazují, že je možné dobře fungovat," podotkl. Zaorálek ocenil věcnost jednání. "Česko i Německo si uvědomují, že musejí přijít s věcmi, které prospějí prosperitě a bezpečnosti v Evropě," řekl šéf české diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám