Hlavní obsah

Českem se v neděli rozezní zvony za oběti útoků v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Černé prapory na Pražském hradě, svíčky a květiny před budovou francouzské ambasády - i tak vypadá solidarita, kterou Česká republika vyjadřuje Francii po pátečních teroristických útocích v Paříži, které si vyžádaly přes 120 obětí a podle agentury AFP okolo 300 raněných, z nich je okolo 80 lidí v kritickém stavu. Na památku zemřelých civilistů ve Francii budou v neděli v českých kostelech bít zvony.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé 14. listopadu 2015 nosili před francouzskou ambasádu v Praze květiny a zapalovali svíčky k uctění obětí teroristických útoků v Paříži z předchozího dne.

Článek

Významné budovy světa se zbarvují do francouzské trikolóry [celá zpráva], před francouzskými ambasádami se rozsvěcují svíčky a přibývají květiny. Tak lidé uctívají památku téměř 130 obětí teroristických útoků, jež se odehrály v noci na sobotu na šesti různých místech Paříže.

Stranou nezůstává ani Česká republika. Před budovu francouzské ambasády v Praze přišly v sobotu položit květiny desítky lidí. [celá zpráva] Posílena tam byla policejní hlídka, stejně jako u Pražského hradu, kde byly vyvěšeny černé prapory.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé zapálili u francouzské ambasády v Praze první svíčkyVideo: Novinky

Česká policie zareagovala na útoky, ke kterým se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), zvýšením bezpečnostních opatření. Například více hlídá kromě ambasády a Hradu také obchodní centra a mezinárodní letiště. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil páteční útoky za vyhlášení války a vyzval ke zničení IS.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Černá vlajka zavlála 14. listopadu na Pražském hradě v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži, ke kterým se přihlásil Islámský stát.

Reakce na tragické události v Paříži se šíří celým Českem. Hejtman Karlovarského kraje zastavil vycestování asi 22 žáků ze škol v Karlových Varech do francouzské metropole. Na zájezd měli odcestovat v sobotu odpoledne.

Před halu v Praze, kde se v sobotu koná finále tenisového Fed Cupu, byli přivoláni těžkooděnci s připravenými zbraněmi. Prezident Zeman prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že jako výraz solidarity s Francií zrušil svou účast na sobotním finále.

Útoky v Paříži Zeman označil za odporný zločin, který potvrzuje, že "vcházíme do těžkých časů".

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Příslušník hradní stráže hlídkuje se samopalem 14. listopadu na Pražském hradě po zavedení bezpečnostních opatření v souvislosti s teroristickými útoky v Paříži, ke kterým se přihlásil Islámský stát.

K pařížské tragédii se vyjádřili také další čeští představitelé. Předseda ODS Petr Fiala na sociální síti uvedl, že IS je s námi ve válce a je třeba podle toho jednat.

Ministr vnitra Milan Chovanec označil další útoky v srdci francouzské metropole za facku do tváře současné evropské bezpečnosti a politiky.

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš se na adresu pátečních útoků vyjádřil tak, že Evropa musí konečně začít jednat, protože se stal nelidský a hrůzný čin.

V neděli se rozezní zvony

V neděli v poledne se napříč Českou republikou na památku obětí pařížských teroristických útoků rozeznějí zvony v kostelích. Katolické farnosti k tomu aktu solidarity v sobotu vyzval předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka.

Kardinál zároveň vyjádřil hlubokou soustrast pozůstalým obětí. „Jsem hluboce otřesen tím, co se stalo během včerejší noci v Paříži. Myslím v modlitbě na všechny, kteří ztratili život, všechny, kteří o něj dosud bojují, jejich rodiny a blízké," citovala Duku ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám