Hlavní obsah

České humanitární organizace otevřely konta na pomoc Itálii zdrcené zemětřesením

České humanitární organizace rozjely sbírky pro Itálii, která byla ve středu postižena zemětřesením. Z krizových fondů již poslaly italským partnerům několik set tisíc korun. Itálie zatím o pomoc českých záchranářů nepožádala. Počet obětí stoupl na 247.

Foto: Cristiano Chiodi, ČTK/AP

Otřesy poničily také stavby ve městě Pescara del Tronto.

Článek

Peníze na pomoc Itálii mohou lidé poslat například na sbírkový účet neziskové organizace Charita ČR. Navíc Charita ze svého krizového fondu uvolní 100 000 korun a pošle je Italské biskupské konferenci, která je zřizovatelem organizací poskytujících humanitární pomoc na místě neštěstí.

Krizový fond je tvořen z části výtěžku Tříkrálové sbírky. "Proto jsou poskytnuté prostředky darem od všech, kteří do letošní Tříkrálové sbírky přispěli," doplnil ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Sbírku pro Itálii pořádá také česká pobočka mezinárodní humanitární organizace ADRA.

ADRA rovněž stejně jako Charita uvolnila 100 000 korun na okamžitou humanitární pomoc. V Itálii se navíc nachází pobočka ADRA, jejíž pracovníci jsou již v terénu.

Záchranáře zřejmě potřebovat nebudou

Profesionální české záchranáře zatím italská strana o pomoc nepožádala, uvedla ve čtvrtek mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.

Pokud by Italové akutně potřebovali pomoc při záchranných pracích, například české psovody pro vyhledávání lidí v sutinách, již by o to podle ní požádali. Itálie ale má vlastní velmi zkušené kynology, doplnila Zaoralová.

Reklama

Výběr článků

Načítám